Ekonomist

66

„проучавање установа и организација одређених за сакупљање уштеда и унапређивање штедње, и испитивање проблема, који су с тиме у вези“. Учесници конгреса били су: „делегати влада и заступници јавних установа, штедионица и иностраних сличних завода, заложних установа, пучких банака као и савеза ових установа“. Програм тог првог међународног конгреса штедње био је:

1) Организација и законодавство штедионица у раличним земљама.

2) Пропаганда штедње нарочито код радничке и средње класе:

а) начин пропаганде до сада употребљавани и њихови резултати:

6) начини који се могу у будуће препоручита за примену, нарочито у сврху да се што боље нагласи правно и економно обележје чистих штедионица спрам других установа којима народ поверава своје уштеде;

3.) Заштита штедње емиграната:

а) у погледу слања њихових уштеда у домовину и употребе истих;

6) у погледу употребе уштеда у страној земљи, где емигранти бораве;

в) путем установљења међународне уложне штедне књижице.

4) Дефиниција граница, у којима штедионице могу заменити пословање банака и вршити банковне послове а да тиме не повреде своју сврху и не умање успех.

5.) Стварање међународног органа за проучавање и за сурадњу између штедионица.

Исцрпан извештај о току тог конгреса поднео је већ Др. Миленко Марковић, тајник и делегат савеза новчаних завода у Загребу у извештају Савеза из новембра, децембра 1924. Томе би извештају хтео додати само моје личне импресије од конгреса и поуке, које могу бити од користи за организацију и унапређење штедње код нас.

Назив конгреса по мом мишљењу није био тачан, јер се на њему није расправљало толико о штедњи у опште но о штедионицама самим, стога би се заправо конгрес имао назвати „међународни конгрес штедионица“, а не „штедње“. Развој штедње добио је своје пресудно обележје у свима западним државама доношењем нарочитих закона о штедионицама, чији је задатак био, да улагаче на штедњу заштите од губитака, којима су били изложени све док је било сакупљање уштеда припуштено новчаним заводима, нарочито приватним банкарима. И све установе, које су биле створене на основу тих специјалних закона сакупиле су се на међународном конгресу штедње у Милану, да манифестују своју со-