Ekonomist

172

чланова. 1900. године имамо 2069 синдиката, са 512.794 чланова. Пред сам рат, 1914. године, имамо 6667 синдиката, са 1,029.727 чланова. Већ видимо да се аграрни синдикализам необично много развио: у једној земљи која има 39 милиона становника налазимо преко милион сељака, организованих само у синдикатима, а да не говоримо о другим слободним удружењима и о задругама. |

Каква је улога тих земљорадничких синдикатаг Пре свега, они предузимају и помажу експерименте, опите који имају за циљ да увећају производност земљишта; испитују које су машине најбоље и за коју врсту земљишта, које оруђе је погодно за поједине врсте експлоатације. Једном речи, њима је циљ да увећају целокупан принос од жетве. Други циљ, и тиме се синдикати највише приближују слободним сељачким удружењима, јесте образовање и просвећивање чланова најразличитијим срествима. Затим, они купују алате и машине, — и то их приближује задругама, — које продају својим члановима, или пак дају на послугу. Исто тако, земљораднички синдикати организују тако зване техничке и правне консултације. Они имају једног свог специалиста, инжињера, правника, адвоката, који је нарочито узет да члановима даје разне савете техничке и правничке природе. Тако, кад сељаци имају некакав спор пред судом они могу доћи бесплатно или бар јевтино до обавештења. Тако исто могу да се по ниску цену користе једним инжињером у питању парцелисања земљишта, и т. д.

Не треба губити из вида да су установе које овде описујемо занимљиве нарочито због тога, што могу кориговати дејство величине поседа на жетвени принос. Испитивањем респективне вредности великог и малог поседа долази до закључка, да велики посдд има извесних преимућстава, али тако исто да мали посед, под извесним околностима, често пута достиже па чак и превазилази велики посед у погледу приноса. Установе сличне земљорадничким синдикатима имају за циљ, да малу својину или средњи посед оспособе за конкуренцију са великим поседом, да ситног сељака оспособе за већу производњу.

Земљораднички синдикати, осим поменутих послова, приређују различите конкурсе, изложсбе, на којима се појављују