Ekonomist

174

циални значај земљорадничких синдиката треба да буде У томе, што они представљају на неки начин слогу класа, док синдикати у вароши представљају борбу класа. Ми нећемо улазити у стварну вредност ове аргументације. Довољно је да констатујемо какве су карактеристике земљорадничких синдиката. Они нису ни чисто класни, ни чисто професионални, јер не садрже људе који припадају искључиво једној класи или једној професији. То истовремено чини њихову слабост, је су ту људи који у ствари немају многе заједничке интересе, али то чини и њихову снагу, јер сваки сељак има нешто што му је заједничко са другим сељацима, у првом реду друштвени однос који га ставља испод варошана као таквих.

Трећа карактеристика земљорадничких синдиката јесте у томе што они уширу пуш задругарству. Преко синдиката, сељаци се све више приближују кооперативама, које ће апсорбовати саме синдикате, учинити их непотребним: оне ће усисати у себе све функције које су с једне стране вршила разна слободна удружења, а с друге стране земљораднички синдикати. Они покушавају да осигуравају чланове од пожара, а са прилично успеха оснивају различите кошеве и магацине. Они у сваком селу где постоје подижу магацине, где се чува роба свакога члана посебице, одвојено. Заједница је у томе што се све чува ипак под заједничким кровом. Међутим у кооперативама роба свих чланова се помеша.

Најзад, земљораднички синдикати донекле чак замењују кооперативе и чине их излишним, у томе смислу што и они врше разне набавке и друге задружне послове. Баш за то што чине средину између чисто приватне привреде и кооперативе, они често пута више годе људима. Због тога видимо да и данас они имају много животности и ако кооперативе представљају теориски један виши тип организације. Синдикати остављају више маха личној делатности, слободној инициативи. Зато су они можда у Француској, земљи друштвеног и привредног индивидуализма далеко развијенији него кооперативе, које претпостављају један минимум социалног духа. Овај је пак у Француској врло слаб, нарочито код сељака.

Да би слика о земљорадничким синдикатима била јаснија навешћемо, примера ради, један велики земљораднички син-