Ekonomist

175

дикат, који више није ограничен на једно село, па ни на један округ, него је постао на неки начин земаљски, обухватио је целу француску земљу. То је „Централни Савез Француских Земљорадничких Синдиката“. (Он је основан као такав недавно, 1922, године, и јавља се са једним великим програмом, који је за нас врло интересантан, јер обухвата све оно што смо напред изложили, и који чак покушава да буде нешто више и од синдиката и од кооператива, а по готову нешто више него једно обично слободно сељачко удружење. Тај Централни Савез Француских Сељачких Синдиката има пре свега један социалан програм.

У том социалном Програму истиче се пре свега про: фесионално осигурање сељака. То је најновија појава у економском животу, да се и средњи сталеж осигурава. Док данас код нас постоји само осигурање радника, дотле у другим земљама почиње да се уводи осигурање сељака, занатлија, једном речи средњих класа. У социалном програму истиче се још помоћ члановима, организовање болница. Затим примећујемо једно велико питање, које на први поглед премаша њихов програм, то је радничко питање на селу. Затим имамо организовање клубова, какве смо до јуче налазили само у Америци, и такође организовање јавних предавања, светковина и т. д. Већ видимо како се оцртава план једне сељачке доктрине, и та ће доктрина можда послужити и у самој Француској за базу једном великом сељачком покрету, у облику политичке странке или како било друкчије.

Технички програм централног савеза обухвата прибирање података и вршење разних анализа, сва могућа техничка испитивања, организовање сеоског кредита. Сад налазимо одједанпут на стварање магацина где се продају земљораднички производи. Има се уз то извршити осигурање од ватре, града и поплаве, унапређење коњске расе, унапређење шумарства. Тај технички програм очигледно је прилично нескроман. Али кад знамо да је ово један Савез који броји скоро 2 милиона чланова, морамо признати да тај програм неће остати само мртво слово.

Најзад долази економски U Просвешни програм. пољопривредна настава, отварање школа, отварање Народних Университета на селу, у којима ће учити сељаци који ће и даље