Ekonomist

40

По пројектованој резолуцији овакав генерални царински споразум европских држава у прво време, т, ј. „за почетак“ имао би се манифестовати односно почео би се реализовати прво у виду смањења увозних царина на неопходно потребну робу и друго у виду уклањања, аболирања и свих других препрека слободној међународној трговини.

Нека ми је дозвољено овде пред Конференцијом, да пре свега изнесем, бар само са неколико речи, шта смо, управо колико смо. ми, у Краљевини СХС, до сада, и пре овога апела конференције, показали напора у раду на приближењу наше привреде слободној трговини и колико и какве смо све тешкоће имали на томе путу, да савлађујемо.

Почетком светског рата 1914. године, престали су важити код нас у Србији, сасвим природно, сви трговински уговори, са свима тада непријатељским земљама. А падом Србије по окупацији њеној 1915. г. престали су важити и остали трговински уговори, т. ј. и они са савезним земљама. После ослобођења и уједињења свих Срба, Хрвата и Словенаца затекли смо нашу нову привредну област сасвим измењену: проширену, већу и са другојачијом привредном физиономијом, са јачом индустријом у северном делу њеном, у Хрватскоји Словеначкој, а после опустошену у јужном делу њеном, у Србији. Отуда су се наметале, као прве царинске и трговинске мере 1918. и 1919. г.: унификација царинског поступка за све делове Краљевине СХС, регулисање првих спољних трговинских односа, без којих је Краљевина СХС уопште била, и енергичан рад на исхрани и обнови земље, нарочито Србије. И тако су одмах простом изменом нота рестаурирани предратни трговински уговори Србије са савезним државама и аплицирани на целу територију нашу, с једне стране, а с друге стране је одмах аутономно забрањен извоз целокупне хране, док је увоз хране био потпуно слободан. Остале увозне царине и оне из трговинских уговора мењане су такође аутономно, према тадањој потреби. Све су ово предратне уговорне државе толерирале: једне што су и саме увиђале да је овде био случај [огсе тајеште а друге, што су и оне саме по невољи то исто практиковале. Може се рећи, да је свуда у то доба била општа карактеристика царинске