Ekonomist

999

на дуже време свој платни биланс помишљати на златну валуту, јер се на примерима других :гемаља уверила да њено несметано увођење у временима привредне кризе спречавају или бар успоравају компликације и сметње у привредном животу. Најзад данас кад привреда не само код нас већу целој Европи зависи преко регулисања својих дугова од Америке, кад дакле поред трговинског биланса почињу да утичу на течај валуте и друге ставке платежног биланса, као што су на пр. ануитети за отплаћивање дуга, тешко је замислити да се стална стабилизација на унапред утврђеној основи даје спровести у државама које своје дугове још нису регулисале.

(Свршиће се).

Стање Народне Банке.

Крајем марта O. г. знатно се смањила подлога у разним валутама и депоима на страни (0,3 милиона златних динара) Међутим, повећала се златна готовина за један милион ди-' нара. Покриће се уопште смањило за читавих пет милиона, према стању од 28 фебруара о. г. Ово треба приписати поглавито том факту, да је у првом тромесечју Народна Банка више продавала него што је куповала девизе за држ. рачун.

И ако се на новчаном тржишту не осећа толико олакшање, као што се први мах мислило, ипак се код Народне Банке не ангажују кредити до крајних граница. Мапротив, сума зајмова смањила се за 10,8 милиона динара.

Пошто сви ванредни, сезонски кредити треба да се врате до 1. маја о г. (ма да је сезона извоза кукуруза тек почела), то ће се на меничном портфељу осетити последице овога, али је за сад опадање доста слабо.

Код ломбарда има повећања за 3,7 милиона динара, вероватно због донесене одлуке да се двадесет милиона динара пласира на залогу обвезница ратне штете. Али издавање ових зајмова почело је тек 1. априла о. г., те he се повећање констатовати тек у стању од месеца априла.

Има један други поуздан знак, да постоји ипак, ако не обиље новца, а оно оскудица сигурних и брзо ликвидних пласмана. То. се види из готовине на жиро рачунима. Она износи 273 милиона према 249 у фебруару, Исто тако знатно се повећало банчино дуговање по разним рачунима (за 82,5 милиона динара). Салдо разних рачуна у активи, напротив, опада; што је у вези с одужењем државе за продате девизе.

До краја априла треба да се положи последња уплата по новим акцијама (40.000 комада по 200 динара у злату). Отуда показују извесно повећање и главница и резервни фонд.