Ekonomist

ОЦЕНЕ И ПРИКАЗИ

Милорад Н. Ђерић, Општа историја Трговине. Ш. (Нови Век) Београд 1926. г.

Горња књига проф. М. Ђерића намењена је као уџбеник за Трговачке Академије и овај циљ одређује план излагања и распоред градива. Узимајући у обзир. слабу спрему из опште историје са којом ђаци после полагања мале матуре улазе у Академије, писац је био приморан, да придода економској историји појединих земаља кратке скице њихове политичке историје. Услед тога садржина је књиге постала у неколико шира од наслова, а приказивање историјских догађај донекле изгубило је једноставност. Али услед постојећих програма овај је распоред градива био неизбежан и дагошког гледишта.

Писац је са пуно педагошког такта изабрао из масе фзката оно што је најважније. Али ипак градиво се показало сувише опширно због чега потпуно ње-

TOBO освојење од стране ученика из- |

гледа врло тешко. Ова незгода, могућно, дала би се донекле уклонити, ако би писац изоставио преглед земаља, које за сада не заузимају маркантног положаја у светској трговини и у исто време нису суседи наше државе и немају са нама развијених трговачких веза (као напр. Кина, Државе Средње и Јужне _ Америке).

Најважнији део књиге је економска историја појединих земаља и општа глава о саобраћајним и економским промена у ХЛХ веку. За овај део такође је карактеристично вешто одабирање сваката и прегледно приказивање истих. Писац бележи најважније промене у економској и% трговачкој политици појединих држава у току ХХ веку у вези са новим појавама у економском и со-

потпуно оправдан са пе- |

'валута.

341

циалном животу. Да би се шта више приближио правом прагматизму требало би још да обелодани завист тих промена и од развоја економних доктрина (економни либерализам, протекционизам, сопиалистичке доктрине и т. сл..

Ове примедбе ни у колико не смањују педагошку вредност књиге г. Ђерића за чије је стварање он уложио много савесног рада и талента.

ЛЕ

Bulletin mensuel de la Зостеје de Bannues Suisse.

Швајцарски Банкферајн публикујепо угледу Ha Disconto. Gesellsehapt y Берлину месечно свој билтен, који на 20-40 страна пружа интересантне податке о финансијским приликама у главним земљама. Сваки број садржи једну подробну документовану расправу о најновијим проблемима из савремених финансија. У бр.5 иб. ове публикације подробно је третиран повратак Енглеске ка знатном стандарту, изнета је најпре кратка историја фунте почев од 1924. године а затим детаљан преглед енглескога буџета и трговинске биланце:

Сваки број садржи преглед стања валуте у некој од европских држава. На тај начин налазимо у бр.6 из ове године и кратак чланак, који се односи на нашу државу. Изнет је историјат замене крунских новчаница, као главни узрок повећаног оптицаја. Резиме на крају чланка гласи: „на тај је начин Југославија извршила изједначење свога новчаног система и пурификацију средстава плаћања, створена је нова Народна Банка, стабилизована и учвршћена Новчана реформа паку правом смислу те речи, још није спроведена “.