Ekonomist

859

ковни промет на територији предратне Србије и нашег Југа те допринети нормалном развијању истог, шта је за желети како са економског гледишта уопште, тако нарочито са гледишта еластицитета наше новчане циркулације.

Комисија, која је радила на Пројекту Чековног Закона, сасвим је оправдано тежила што већем приближавању нашег будућег чековног права општем континенталном чековном праву, али она се налазила у мање срећној ситуацији но што комисији за израду Меничног Закона, јер међународни претовори о унификацији чековног права ни издалека нису тако напредовали, као што преговори о меничном праву. Док у погледу меница на Хашким конференцијама 1910 и 1912 год. био је усвојен Регламент од 850 чланова, који је био прихваћен и од стране нашег Министарства Правде приликом израде про јекта Меничног Закона, — у погледу чекова само су биле изгласане 34 предходне резолуције!. Премда је био израђен овом приликом и пројект регламента о чеку, — делегати држава нису узели на себе обавезу (као што је био случај са меницом), да ће саобразити законодавства својих земаља овоме регламенту. Даљи припремни радови на међународној унификацији чековног права вођени су инициативом Међународне Трговачке Коморе. Последња важна чињеница у тој области јесте резолуција Бриселског Конгреса Међународне Трговинске Коморе, која продужује постојање Одбора за Чек све до логичног завршетка родава. т. ј, док не састави пројект за јединствено уређење чека и који би разне земље могле по вољи да усвоје и позива Народне Одборе, да дејствују код својих Влада, да се званично сазове нова Међународна Конференција под окриљем Лиге Народа.

У вези са таквом међународном ситуацијом овог питања наша је комисија решила, да ће по угледу на Пољску, која је уредила чековни промет законима од [4 октобра 1924 год. и од 16 јуна 1925 год., узети за основ свога рада револуције Хашке Конференције, али неће се сматрати везаном испитима.

1 p, Unilication де la Ićgislation sur la lettre de change et le billet

3 ordre. Mdition de la Socićtć des Nations Gomitće Mceonomique 4993 Rapport general.

# в. Св. Мародић. Изједначење законодавства о чеку на П1 Конгресу Међународне Трговачке Коморе. Економист 1925 бр. 12