Ekonomist

877

привредни протекционизам, који ће умањити опасност туђе конкуренције и тиме омогућити њену рентабилност без чега је сваки успех немогућ. Главну пажњу требало би посветити индустрији, чија је огромна важност за одбрану земље доказана у прошлом рату. Највећа и најефикаснија обранбена средства. створила је индустрија. Чим се опрема војске врши у иностранству губи карактер тајности, потребне да створе изненађења, важна за препад и збуњивање непријатеља, који, не познавајући оруђе за напад, није кадар да организује успешну одбрану. И ако су сва ратна оруђа у главном слична, ипак постоје извесне разлике било у страшнијем дејству или брзини m једноставности њихова управљања. То су тајне наоружања које се не смеју поверити туђој индустрији. Јачање индустрије пде само на корист циљева народне одбране, која у њојви црпи огромну снагу само ако је добро и вешто организована. Према томе комитет за народну одбрану као чувар тих интереса и организатор економске снаге за одбрану земље, мора увек бранити и интересе индустрије, који се са њеним подударају. Изгледа данаша средина није кадра да правилно оцени важност ове привредне гране. Као што је Немачка разумела важност амонијака за мир п рат и коначно решила проблем његове синтезе, тако исто и ми имамо извесних проблема сличне природе и сличне важности, које морамо решити. То је на пример питање течних горива, које ми увозимо са стране у великим количинама. Потребно би било наћи могућности да се ова горива производе у земљи вештачким путем, као на пример путем дестилације шкрљевца. Или на пример питање електричних пећи за добивање жељева у интересу металуртијске индустрије итд.

За земаљску одбрану важне су следеће индустријске гране : 1. млинарска, 2. кожарска, 3. металургијска, 4. текстилна, 5. специјалне врсте хемијске индустрије.

Према садашњем стању наше индустрије, једино је млинарство кадро да са својим капацитетом потпуно задовољи земаљске потребе. 800 равних млинова могу дневно прерадити 900 вагона жита, међутим данас не раде ни са :/, свога капацитета. Кожарство броји 40 великих и средњих предузећа поред многих малих. Премда је кадра да својим капацитетом задовољи садање земаљске потребе, али обзиром на циљеве народне одбране не задовољава и то из следећих разлога : 1. све веђа растећа потреба коже код народа што углавном

Економист 58