Ekonomist

876

комитет за земаљску одбрану, који постоји код нас као и код других народа, треба да постане економски штаб, где ће поред војника седети и економеки-стручњаци свих врста. Они би сви ваједно извршили план економске мобилизације. Ради огромног посла, цела би се земља требала поделити на известан број економских области, где би се установили обласни штабови, по примеру оног главног, који би са њиме управљао. Американци су на пример поделили своју земљу на 14 области у којима се налазе обласни штабови, састављени од најбољих и најпоузданијих стручњака. Чланови ових економских штабова морају бити ослобођени војне дужности, тако да у случају опште мобилизације остану тамо, где су сарађивали на организацији економске снаге. Штабови би морали израдити цео низ планова са свим потребним детаљима, стварати тачне статистике, економске карте и водити рачуна о свим недостатцима привреде, које треба уклонити. Према томе дужност свих штабова могла би се овако формулисати : 1. одређивање количине сировина свих врста, 2. одређивање радне снаге и специјалитета, 3. одређивање инвентара продукције, 4. одређивање садање продукције и услова за њен максимум, 5. одређивање превозног парка.

Нарочиту важност требало би положити на добивање што тачнијих података, на којима се оснивају закључци и стварају диспозиције, где се грешке морају уклонити, јер би могле имати фаталних последица. И зато се морају ови подаци, стално проверавати, како би увек одговарали правоме стању. Споменућемо, један пример, који најбоље показује важност тачности ових података. Према књизи једног енглеског обавештајног официра руска врховна команда започела је на основу лажних података о резервама и величини продукције у земљи, опсежну акцију, која није успела зато, што је била бавирана на измишљеној економекој снави и нестварним статистикама.

На основу тих података економски штабови утврдиће: 1. шта је могуће израдити у земљи 2. шта се сада не израђује али ће се моћи у извесним периоду 3. што је уошште немогуће израђивати, већ се мора добављати из иностранства.

Главни циљ економске обнове морао би бити тај, да се постигне економска независност, колико је то највише могуће, тако, да се обезбеде властитом производњом најважније земаљске потребе. Да се ово постигне „потребно је установити