Ekonomist

979

обезбеди радиност у земљи, јер тиме спасава многе од пре теће беде.

Од нарочите је важности стварање залиха свега што се не може набавити у последњем тренутку већ раније а може стојати. Или ако се то може израђивати и за време рата, потребно је припремити све како би таква производња могла одмах почети чим се потреба укаже. За сваки објект или артикл који се квари мора се предвидити и његова оправка у часу квара. Економски штабови треба да се побрину за формирање оваких радионица пи потребних стручњака, чији број мора бити што већи. Последњи рат који је донео савршена техничка оруђа, показао је да је он немогућ без стручњака свих врста. Француска је у почетку рата имала 13,90 помоћних трупа а само 12 96 стручњака, док је у 1918 г. број помоћних трупа ивносио 279 а стручњака 230/0.

Потребно је у мирном времену проучавати све типове војних потреба, како би се на тај начин пронашао најједноставнији и најбољи артикл, чија би се прерада морала оси гурати у самој земљи.

М.

На овај начин створиће се огроман и моћан апарат, који ће у даном часу морати радити без грешке. Ако буде све спремљено онда ће мирнодобска продукција без застоја постати ратном. Она мора бити тако организована да задовољи потребе војске и осталог грађанства. Никаква збрка несме настати већ напротив, продукција мора постати интензивнијом и бржом. Сваки грађанин мора принети једнаку жртву тако да једнакост постане основном грађанском дужношћу. Ако је цела земља свесна и добро организована онда ће сваки вршити одређени посао и заједничким напором мора доћи до успеха. Свест и дисциплина важне су одлике свакога борца. Није важан њихов број већ и морална вредност, бев које нема успеха.

Упоредо са војном тећи ће и економска мобилизација, која ставља у службу земље цео привредни живот, Била би велика грешка када би држава у овоме тренутку етативирале привреду или појединачна предузећа Настао би сигурно застој посла, јер етатичка форма производње доводи до неуспеха и неактивности. Чим дирекција посла нема истоветан циљ

58"