Ekonomist

882

квантативној њеној снази. Држава мора имати пред очима као крајњи циљ победу и зато несме презвати ни од каквих мера, које могу до ње довести. То значи, да ако је потребно ва добро заједнице и њеног коначног циља, држава мора завести ограничење подмиривања потреба.

Проблем исхране војске пи позадине п ако изгледа да је обезбеђен развијеном пољопривредом, ппак показује великих недостатака. Наш северпи житарски базен сувише је близу границе и у часу сукоба на тој страни губи своју важност јер га непријатељ лако може угрозити. И зато је потребно да се у Ј. Србији, где се налазе повољни услови за развијање пољопривреде створи замена оном првом базену за случај да буде угрожен или изгубљен. Исхрана у рату оснива се на праведној подели, штедњи и реквизицији. Економски штабови морају тачно водити рачуна о продукцији целокупне привреде као по увозу туђих продуката у толико у колико бе они сарађивати код њихове поделе на војску и позадину. Општа реквизиција. ако је нужна после ограничења потребе мора се праведно спроводити по врсти продуката. Потребно је спречити сваку недозвољену трговину и подизање цене, поскупљавање продукције најважнијих животних потреба и отежавање живота маса, чија дисциплина осигурава што лакшу победу. Чим рат дуже траје тим су веће жртве и тим је потребније предузимање оваких мера. Морал позадине свакако је важан фактор са којим се мора рачунати у сваком рату, јер осигурава правилно функционисање економске снаге и тиме обезбеђује п помаже оне у првим редовима. Масе сачињавају огроман резервоар лако запаљив п зато је потребно знати управљати са њима, како би корист била што већа. Вођење рата поготово дугог као овај последњи, захтева поред војне вештине и економске способности, још и психичко познавање маса, вештину стварања расположења и њиховог искоришћавања. Потребно је спремати масе за оваке дане пуне жртви и великих искушења, свесном и опрезном пропагандом још у мирно доба.

Да снабдевање војске и позадине функционише правилно, мора се располагати са довољно јаким и вешто организованим возним парком свих врста и осигураним превозним линијама. И зато ] потребно : |. стварање и распоред возног парка, 2. одређивање главних саобраћајних линија и центара, 3. организација саобраћаја.