Ekonomist

586

америчка цивилизација у битности из Европе поникла ; али то мучно да их је могло утешити за морално опадање које им је потчињеност Риму неизбежно донела.

Ова предскавивања могу изгледати фантастична и у тешким бојама представљена, али многи их сматрају оправданим и у Европи п у Америци. Превриве оцене г. Хаутона о подвојености европских земаља и о њиховој неспособности да понова васпоставе ред на. континенту, непријатно су одјекнуле у Паризу п у другим европским престоницама, али Америчани који, псто тако мало знају о Европи као што већина Европљана зна о Америци, виде можда јасније но ми, зла којих смо допали. Просечном Америчанину је сасвим немогуће да схвати бојаван и непријатељство који лебде над животом већине европских народа, јер он у опште не повнаје њихову историјску подлогу. Његову пажњу задржавају неколико уочљивих факта којих су Европљани обично несвесни, јерсу слепи за све што је изнад европског система, у коме су се кретали и у коме је било све њихово биће за последњих три столећа, систем који сачињава. подлогу њихових мисли и хоризонт њиховог догледа.

Први прост факт који зачуђује Америчанина јесте, да Enропа (изузев Русије која сачањава посебни ситем Уралских заједница) има на површини од 3,378,900 кв. километара не мање од двадесет пи шест тарифних брана, док се у Сједињеним Др“ жавама на површини од 5,819,753 кв. километара не налази ни једна такова брана. Обичан Европљанин или не увиђа тај факт или га пак сматра темељним законом природе, који се не да изменити. Кад путује преко свог властитог континента, он је вичан да сваких неколико часова покаже своју путну исправу и отвори своје куфере, док Америчанин који може путовати пет узастопних дана преко свог континента без таквих формалности, сматра их за несносив анахронизам. Он види исто тако, да су те формалности не само једна непријатност која се може избећи, већ симштон и извор дубоке економске слабости. Оне значе да је Европски континент неспособан да несметено развије своја богаства у оним огромним размерама којим оперишу један Форд и један Хувер Сједињених Држава. Оне значе да се стотинама хиљада царинских чиновника налазе на платном списку Европе, док неколико хиљада обављају исти посао у Америци. Оне на жалост значе да се иза царинарника налазе милиони под оружјем, или потенциално под оружјем, да бране