Ekonomist

891 г

дерација није била чврсто спојена безбројним економским вевама за четрдесет година, које су следовале Уједињењу, зар би се могла успешно одупрети свим разједињавајућим струјама п притисцима, којима је била изложена од 1918 > Немачки пример јасно показује, да ако се хоће ма каква врста европског уједињења, то уједињење мора имати економску подлогу и да би, једном економско јединство постигнуто, политичка подозрења и антагонизми, који му стоје на путу, знатно изгубили од своје оштрине.

Ова доктрина наплави на широк пријем у Немачкој. Она је у ствари само даљи развој на нешто новијој основи доктрине коју проповеда Фридрих Науман у својој чувеној књизи, М4teleuropa, књига која је изазвала била тако живо интересовање, кад је први пут издана у 1915. Књига је писана на предпоставци, да ће Немачка победити или да, ни у ком случају, неће изгубити рат, а главни јој је циљ био да истакне потребу економског п политичког уједињења Немачке с Аустро-Угарским Царством. Догађаји су опорекли те предпоставке. За извођење уједињења о коме је Неуман сањао, сад би требао пристанак не двају већ седам држава, од којих је свака испуњена торким успоменама, а од којих четири једва да су се привикле на опијајуће вино потпуног националног јединства и независности. Као план за ширење пангерманске мисли, Науманово дело има само историјски значај, али је у толико интересантнији, да је економски аргумент на коме почива његова теза, задржао у главним линијама своју вредност. Тај аргумент важи и за шири проблем пред којим се данас налази Европа, и може се предпоставити, да је добрим делом утицао на формирање у Немачкој мисли о стварању европске антанте на економском пољу.

Науман полази с америчког становишта. Прошло је време јединствених народа; будућност лежи у групама народа, од којих су три већ јасно у формирању — британска, руска и америчка. Јапан, по њему, може постати средиштем још једне групе, групе Далеког Истока. Поставља се питање, хоће ли Европа остати ув своје застареле националне јединице или ће следовати покрету »супер-националних синдиката; стварањем једнор свог посебног синдиката; Како он то каже, »групе човечанства he се образовати зато, што се технички апарати као парна снага пелектрицитет не могу неискористити у