Ekonomist

899

малу националну економску јединицу. Сједињене Државе су већ развиле једну супернационалну снагу. Ако Европа не успе да то исто учини, њене ће економске претензије бити извесно покопане. Континенту почиње да свиће, а са.сванућем почела су се истраживати средства да се спречи кобан губитак снаге, који трговинска ривалства собом повлаче, путем уклањања. брана и замењивањем међународне конкуренције међународним споразумима у појединим индустријама. Ако се уједињење Европе има постићи, то ће се пре остварити оваквим практичним напорима него захтевима ва политичку федерацију или проповедањем пан-европског идеала. У сваком случају, мета је још увек врло далеко. Наша ће унучад бити срећна ако то ложиве. Али, постоје знаци да је у том правцу отпочео покрет воји се може показати пресудним за двадесети век као што је за деветнаести био развитак демократског национализма. Сваком британском писцу намеће се стога питање: Какав став према таквој новој орпентацији Европе треба да заузме Велика Британија с Ирском ?

1 Какав би требао да буде Став Велике Британије

Границе овог чланка не дозвољавају да се покуша опширно одговорити на то питање, али је умесно на неколико месеца пред састанак Конференције Британског Царства указати укратко на извесне чињенице. Питање није само академско; оно засеца у темеље зграде и политике Британског Царства.

На првом месту, може се рећи да формирање европског економског уједињења неби нужно било уперено против Јен пшке Британије или Сједињених Држава, исто као што се америчка тарифа или евентуални споразум о слободној трговини

_између појединих делова Царства не би могли сматрати управ-

Ђеним противу Европе. Са становишта енглеске индустрије слободна трговина у самој Европи била би корисном, све и кад би постојала европска тарифа која не би обухватила Велику Британију. Појмљиво је свакако, да извозник који тргује са Сједињеним Државама више воли имати посла с једном него ли с четрдесет и шест царинских тарифа. Погрешно би било стога предноставити а рмом, да би развитак европског уједињења био у опреци с интересима Велике Британије. У току времена богатство сваке посебне земље значи богатство свих.