Ekonomist

WD II . ...—

Стање Народне Банке

Метална подлога у кованом злату повећала се у току месеца октобра. Тако је готовина у злату износила 82,5 милиона (према 82,6 у септембру и 81,6 у августу). Кад се зна да је читав низ месеци метално покриће у злату било стацивнарно, онда је ва похвалу тежња Народне Банке да увећа своју златну готовину.

За будућност курса динара утешна је појава, да се опет повећао депо страних девиза. Докле је крајем августа тај депо износио 297,1 милион, крајем септембра се пење но 919,2 милиона, а у октобру на 3545. За последњи месец дана повећање износи 25,3 милиона.

Куповање девиза за државни рачун, Преко Народне Банке, рефлектује се на страни пасиве у повећању новчаничног оптицаја. Циркулација је достигла скоро шест милијарди (5919 милиона) и ако се настави овако форсирано повећање стока девиза, онда има изгледа да се оптицај још више увећа. Менични портфељ, међутим, у октобру показује извесно смањивање : за 24,7 милиона. 'То је, врло вероватно, пролазна појава, јер у ово доба године зајмови по есконту достижу максимум. Зајмови на залоге повећали су се скоро за десет милиона. Код осталих позиција није било знатних промена. Банчине обавезе по жиро рачунима, као и по равним рачунима, прилично су се повећале. То долази поглавито отуда, што новчани заводи — главни клијенти Народне Банке — држе свагда спремну готовину због неприлика које владају у нашем банкарству.

У појединостима стање Народне Банке било је 21. октоOpa 0. г. као што следује:

Економист 60