Ekonomist

912

према одредбама свих законских прописа: о државним чиновницима, грађанском и кривичном поступку и др. за сваки застој који проузрокује или неправилност коју почини ма који службеник Дирекције.

- Дирекција ће повећати број стручног особља на тај начин што ће се при обласним дирекцијама и Министарству Саобраћаја укинути многа. одељења пи заменити најнеопходнијим референтима за веће п важније гране саобраћајне службе. Саобраћајна комерционално тарифска служба. биће такође сконцентрисана у Генералној Дирекцији. Као њен одељак организоваће се статистички одсек са око стотину чиновника који ће према нарочитим упутствима, који су већ текстуално предвиђени, имати за дужност да прибира, сређује и публикује све податке о разним еталним и повременим расходима жељезница као и податке о њиховом стању и промету.

Ув Тарифски Одбор који п даље треба да остане као стручан саветодавни орган за чисто тарифека питања, постоји у нацрту програма реорганизације саобраћаја и намера за оснивањем једног великог Савета за. саобраћајну политику у опште. Ово тело имало би се устројити тако да у њему дођу до израза сви сталежи и сва занимања и позиви који имају веза са саобраћајном политиком у односу на тарифе, изградњу пруга, радионице, мостове, комерционалну, машинску и саобраћајну службу и др. За чланове би се бирали преставници свих привредних сталежа : земљорадници, индустријалци, трговци, занатлије, инжињери и јавни радници.

Како овако широке и дубоке промене морају довести до отказа службе и пензионисања многих садашњих службеника постоји намера да се вишемесечним отказвом свима таквим лицима пружа могућност да благовремено обезбеди себи нова запослења.

Загребачка конференција о железничкој тарифи

На позив Загребачке Трговачке-Обртничке Коморе одржата је под председништвом Госп. С. Д. Александра председника Земаљског Савета. Индустријалаца, у Загребу 11 октобра конференција представника свих Комора и привредних Корпорација. Том је приликом узет у стручан и исцрпан претрес сав уплив који ставови нове жељезничке тарифе врше на разне гране трговинске и индустријске радиности у држави.

На крају је донета резолуција којом се констатује :

1. Да начин на који је донета нова тарифа није дао могућности да Тарифски Одбор даде своје мишљење.

2. Да линеарно повишење ставова у времену кризе тешко погађа све привредне кругове;

3. Да нова тарифа излази на сусрет само неким али не п свима иначе оправданим жељама и предлозима, привредника, ма да стање

и привреде и саобраћаја. налаже пре свега норманлизацију жеље-

зничких расхода и прихода, а, нарочито, пак, укидање позиција

расхода на инвестиције и организацију финансијско-комерцијалне службе ;