Ekonomist

БЕЛЕШКЕ

Реорганизација саобраћајне службе

Већ више од две године дана са разних страна подвлачена је потреба да се саобраћајна служба подвргне коренитој реорганизацији. И у колико је време више одмицало и уз то питање о утицају возаринских ставова на унутрашњи и извозни промет постајало акутније, у толико се више то питање потискивало у први ред. Најзад је оно после исцрпног претреса стручњака обрађено у облику нацрта програма за реорганизацију. Творац је, како изгледа, у главном помоћник Министра Саобраћаја инжињер г. Бора Поповић.

у тренуцима када је природа питања и проблема налагала одлучан и брз рад. ||

Ma да елаборат није још предат јавности, пошто о њему има претходно да да реч Министарски Савет, ипак се о њему, односно о његовим главним одликама сазнаје ово:

Ради се на измени уредбе од 1919 године, по којој се сада обављају сви послови Министарства. Саобраћаја и Генералне Дирекције Државних Жељезница. Та је Уредба донета хитно без дубљег разматрања и проучавања наступајућих потреба, услед неодложних потреба пре седам година. И њен најкрупнији недостатак показао се у великој збрци права, дужности п надлежности Министарства и Генералне Дирекције. То је био један од највећих, ако не и највећи кривац за многа и излишна лутања

Због тога се нацрт програма за реорганизацију саобраћајне службе у првоме реду односи на поделу надлежности и послова између Министарства Саобраћаја и Генералне Дирекције Државних Жељезница. У будуће треба да између њих постоји овакав однос :

Генерална Дирекција постаје орган за иницијативу и обраду свих комерцијално-тарифских питања, обухватајући ту и преговоре са иностранством. Министарство ће уживати право да озваничава мере и предлоге првога. тела.

На тај начин Генерална Дирекција добија широко поље рада и скоро потпуну самоуправу. Њен шеф, Генерални Директор, ужива готово неограничан уплив на све послове унутрашње персоналне природе : поставља, награђује, кажњава, смењује и отпушта особље. Постављање шефова. великих одсека има се вршити путем конкурса. Но у замену за тако широку моћ Генерални Директор прима на себе пуну и потпуну одговорност

60%