Ekonomist

2%

Прерађена друштвена правила заједно са протоколом збора подастру се на одобрење министарству за жељевнице и у исто време тражи се од министарства, да се на друштво по. смислу односно ческо-словачког закона управи званичан позив, да. своје сједиште пренесе на територију Ческо-Словачке Републике. | -

Ческо словачко министарство за жељезнице упутило је по одобрењу друштвених правила дотичном друштву позив на пренос седишта, па је на основу тога трговачки суд у Братислави фирму дотичнога друштва без запреке протоколисао.

Иза протоколације сазива друштво за 1919. 1920., 1921. п 1922. тодину изостале редовне зборове, састави за ове пословне године биланце и закључне рачуне те изабере у управни и надзорни одбор односни број ческо-словачких држављана.

Кад је то извршено, преиначује ческо-словачка влада кон= цесијску исправу друштва тако, да изда концесијској исправи додатак, у ком су назначене све горе описане промене.

За вођење друштвених управних послова уређена је у Братислави дне !. Јануара 1920. године заједничка железничка пословница, која од онда редовно ради.

Ческо-словачка влада дала је неоспорив докав о свом правном осјећају чином, што- је још пре докончању преговора ва све пословне године у којима су ческо-словачке државне жељезнице вршиле експлоатацију вициналних жељезница одобрила и сада исплати друштвима аконтацију од 20—30% пословних прихода, те је тим својим чином и за прелазно време омогућила друштвима барем опстанак.

Вициналне железнице u Мађарска.

Преговори вођени су у кр. уг. мин. трговине од 23. новомбра до 5. децембра 1925, пак су донешена следећа утаначења : 1. Од 1. јула 1925. делит ће се бруто-приходи вициналнихжељезница, скраћени са транспортним пристојбама (Тгтапврог!|сеђићтеп) у корист угарског државног ерара, између власника вициналих жељезница и кр. уг. државних жељезница (Бе леђа ћтепае Ваћпеп) по ниже следећем раздиобном кључу: Посл. год. од 1.5. до 30.6. Квота виц. жељ. Квота кр. уг. држ.жкел.

1925 /26 10 90%

1926/27 ИК 89%

1927/28 12% 88%,