Ekonomist

56

царину, рецимо 60 дин., али само у границама једног у уговору утврђеног контингента, — увоз преко тога контингента, плаћа _редовну царину од 100 динара. -

Царински контингенти престављају а рмомш тежњу за диференцирањем робе, употреба ових контингената, као таквих може се такође а рплогп квалификовати као повреда највећег повлашћења, и одклањање те повреде долазе у ред 5 лотешких, да не кажемо немогућих проблема.

3. Карактеристично је, нарочито у поређењу са предратном праксом, сужавање највећег повлашћења путем т. вв. царинских доплатака на индиректан увоз.

Поступак се састоји у следећем : на робу, која се не увози директно из земље порекла, већ у транзиту преко неке треће државе или по извршеном претовару у неком туђем пристаништу, — наплаћује се, поред редовне царине, и царински доплатак »на индиректан увоз«. |

Употреба ових царинских доплатака врло је честа у liraлији, Шпанији и Француској.

Царински доплаци постојали су и пре рата : на робу, увежену на туђем (а не на домаћем) ороду наплаћиван је царински »доплатак на заставу« (5иггахе де рауШоп«); на робу, увезену по извршеном претовару у туђем пристаништу наплаћиван је »доплатак за лагеровање« (Surtaxe d'entrepot).

Али, ако упоредимо послератне царинске доплатке са овим предратним, лако ћемо уочити разлике које су значајне и карактеристичне. Предратни царински доплатии наплаћују се на робу свачијег порекла, ако је она увезена туђим бродом, одн. ако је увезена после претовара У туђем пристаништу, —_ и оовтром на овакву практичну примену, овај поступак није се ни могао квалификовати као повреда највећег повлашћења“.

С друге стране, и то је веома значајно, овај поступак није имао за циљ да диференцира увоз према пореклу робе, већ једино и искључиво да фаворизира домаћу трговачку царину. Чак

1 Обилажење највећег повлашћења у облику фактичког префернцијала могло је наступити само у случајевима, ако је увоз преко једне царинарнице (обично преко појединих домаћих пристаништа. Пр. Трет, Ријека) уживао преференцијал, па је, с обзиром на географски положај пеке треће државе била у изузетно повољном или у изузетно неповољ= ном положају.