Ekonomist

60

године. Замерка, да биланс, у коме би хартије од вредности биле унете по мањем ивносу од њиховог курса последњег дана пословне године, не би одговарао стању ствари, и да би се према томе могао назвати неверним — неоснована је, јер се неверним и лажним биланеом може назвати само онај, који представља етање повољније него лишто је оно у ствари. Сва пак солидна друштва имају неверан биланс у толико што не исказују сву своју активу и тиме стварају прикривене резерве. У осталом, и закон од 1896. дозвољава то иврично, и то у истом члану 21., кад је реч о бнлансирању непокретности.

Могло би се поставити пштање, зашто акционарска дру"штва упућују своје протесте противу ове одредбе фискалним властима, кад закон о акционарским друштвима није Закон фискалног карактера, и кад се о његовој примени стара Мини_ старство 'Трговине и Индустрије, а не Министарство Финансија > Међутим, закон о акционарским друштвима има толико недостатака, нелогичности, контрадикција, да је живот у њему направио доста бреша и надлежна власт често пута намерно затвара очи пред тим неопходним прекршајима закона. Да наведемо само један од најеклататнијих примера: дрема чл. 80. тога закона акционарска су друштва дужна уложити свој резервни фонд у државне хартије од вредности, или друге домаће, сигурне вредности, које носе сталан интерес — међутим веома су ретка друштва која су испунила ту законску одредбу и, колико нам јепозвнато, ниједно од њих није ни запитано од надлежне власти зашто не одговара својим законским обавезама.

Заштитник закона није дакле, кад је у питању билансирање хартија од вредности, Министарство Трговине и Иипдустрије — оно нема ништа против тога да биланси исказују хартије од вредности по мањем износу од курса последњег дана пословне године, на против оно, према својој привредној политици може само анкуражирати стварање прикривених резерви. Као заштитник закона се појављује у овом случају Министарство Финансија, јер налази да би се, не примењивањем те одредбе члана 71., штетио- фискални интерес државе.

Истина је да би се билансирањем хартија од вредности испод курса смањила. искавана сума добита, па према томе и пореза коју друштво треба да плати. Али ми смо видели да то у ствари и није добит све дотле док се хартије не продаду —- с друге пак стране та добит неће измаћи фискусу онога дана кад она буде реализована продајом хартија.

1. Бошковић,