Ekonomist

66 - E

жавни интерес задовоље до максималних граница не старајући се много за правилну примену позитивног права.

Ова тенденција финансијских органа, која се јасно испољава и стално проводи за ово неколико година, није се ублажила ни ове године, пи услед таког рада финансиских власти, Државни Савет је и ове године имао много посла, и у већини конкретних · случајева успео је да органе фин. власти упути на правилну примену закона.

Дери ДЕ

Са Изложбе Мословачког Народног везива

Кратко време је у Београду, у дому Кола Српеких Сестара трајала мала и симпатична изложба кућевно-индусријске везиљске делатности, коју су приредили Г. С. пи Г-ђа Н. Шајновић ua Осекова, Мославина-Поповача. Од изложених извезених предмета особито је вредно истаћи хаљине за одрасло женскиње и децу, узглавнике, шалеве, ручне торбице, кутије за накит, завесе, послужавнике, корице за мапе, албуме и т. д., као TI оделите комаде везова, који служе као украс на хаљинамапу покућетву. Највећи део мотива позајмљен је са теча, великих везених марама, које су биле у старије време у ношњи хрватских жена. На њима је доминирала срећно компонована п живахно колорисана криволинијска орнаметика. Са три технике рада и девет боја конаца постигнуто је шаренило пријатно за око. Имало је доста мере и укуса у распореду веза на изложеним објектима претежно од домаћег кончанога и свиленог платна, стамина и крепдешина. Особито су лепи везови на кожи и мо дерни увглавници извезени најнежнијим тоновима љубичастих, циметових, мрких, плавих, жућкастих и др. свилених конаца. Сав овај вез раде мословачке сељанке којима Г. Шајновић даје узорке, које иначе сам копира, своје тканине и свилени конац. Израда је беспрекорно лепа и солидна. Награде зависе од величине и компликованости узорака. За израду сасвим лаких и малих комада вевова предузетник плаћа на 10, 15, 20 динара ; за завесе са орнаментиком која се изводи у процесу ткања око 150 дин. а за оне на којима је привезена техника рада као на печама и 400—900 динара. :

Многи равлови говоре за подизање и унапређење кућевне индустрије у нашој земљи. Зашто ми неби традиционални кућевни мар наших жена, ткање и везиво, модернивирали ' Ово су у своје време учиниле скоро све напредне државе у Европи. А ми имамо у овој области рада толики број интересантних техника и читаво орнаментално благо, да би то била једна национална штета пустити све да ишчезне. Стара ова народна.