Ekonomist

12:

од 1895 године на овамо. Ипак сматрали би за потребно напоменути, да је баш Рајфајзеновој организацији пошло за руком, да од 1876 године сачува своју Централну Банку. Ко зна да не би она постала једином задружном банком за целу Немачку, кад не би било конкуренције Пруске. __Касе са њеним »јевтиним« државним кредитима. ? ___У нади, да нам млади доктор неће замерити ове ситне примедбе,

очекујемо његове даље радове у напред уверени о њиховој научној вредности. Ал MB.

Увеђење у финансије, од Рафаела-Жоржа Леви, члана Института, сенатора, превео с француског Драг. Л. Стевановић. Београд. 1926. Издавачка књижарница Напредак. == :

Ово је-дело одиста право увођење у финансије, написано тако знапачки, да му замерке нема, а тако популарно, да може обавестити, т. ј. увести у финансије п најобичнијега лаика.

Ми имамо врло велику потребу за оваквим делима: економеки и финансиски проблеми се непрестано гомилају п претрпавају, да је права нужда за делима која те проблеме разјашњује. Левпево дело долази управо као наручено; али се на самоме њему не треба задржати.

Наши издавачи се још не одушевљавају за штампање таквих дела. Добро се нашао издавач и за ово Левиево дело. Међутим, толики економски проблеми очекују своје разјашњење; али се издавачи за таква разјашњења, на жалост, не налазе ! ЗЕТ

НОВЕ КЊИГЕ

Каталог нових књига. Нов Велики Каталог Српско-хрватске Књижевности и Листова биће за 15 дана готов. Исти садржи на 20 штамнаних табака (320 страница) све српске-хрватске књиге и часописе. Каталог се може добити по цени од 83 — динара (новац унапред послати) код Издавачке Књижарнице Напредак у Београду.

Бле Коошаје Зешш ве, Мипсћеп 1927. Пређашњи гувернер немачке Источне Африке, др. Хајнрих Шне, први председник Савеза Немаца у иностранству, написао је једну жалопојку због изгубљених колонија. Књига је изишла пи на енглеском језику и циљ јој је да покрене у светској штампи ово важно питање за немачку ствар.

D-r Milan Tošić: Les Probičmes Agraires en Yougoslayie. Prelace par · Victor Boret, 80 oros-format, pp. 378 X, Paris. 1926.

Zaslugom d-rz Milana Jošića, docenta na Univerzitetu i na EkonomskoKomercijalnoj Visokoj Školi u Zagrebu, dobila je naša literatura naučno djelo o agrarmim problemima naše države.

Pisac doktor prava, znanosti političkih i ekonomskih na patiškoj Rorbonni a diplomiran jednako i na Političkoj Školi u Parizu, publicirao je svoje djelo na francuskom jeziku, da. tako upozna i slrani svije o nama. Prancuski aktivni parlamentarac, agrarni stučnjak i pisac, bivši ministar poljoprivrede, g. Victor Bopet napisao je knjizi vrlo laskavi predgovor ne samo za pisca nego i za. cio naš narod. Mi ćemo ovu knjigu naknadno prikazali.

I Lehnika je knjizi najdotjeranija. Pisac, o čijem je trošku ova knjiga i izašla, nije žalio troška; tekst se izmjenjuje s geogralskim kartama, iscrpivom bibliogralijom za svaki odio, te brojnim statističkim tabelama. Tisak Je knjige na Mnom antika-papiru u najčitljivijem slogu Gijena je knjizi bez pošlarine 100 dinara. Knjiga se naručuje izravno kod autora (Zagreb, Kaptol 21). a dobiva se i u svima knjižarama. а