Ekonomist

256

произвољно назиремо и субјективно бојадишемо узимамо као циљ коме морамо стремити. Свако нагиње оном циљу где су му непосредни интереси, ако нема објективног приказивања ствари. Не смеју се олако стављати на коцку крупни, кашто животни интереси народа. Добронамерност нас сама не може сачувати од грешака, ако јој не притекне у помоћ темељно познавање ствари. Ако игде, овде треба да важи оно логичко начело: Ab esse ad posse valet, a posse ad esse поп valet consequentia. До сада се међутим код нас врло често баш супротно радило. Навођење примера би нас далеко одвело.

Да и у будућности не би тога било, треба да нам притекне у помоћ статистика. На статистику би се потпуно могло применити горње начело. Она нам приказује ствари онакве какве су биле п какве јесу. На основу тих објективних сазнања о односима који нас интересују доносимо исправне закључке о томе шта се може урадити и како ваља делати да прилике у будуће боље одговарају нашим тежњама.

Идући тако логичким путем од еззе ка розве не долазимо у искушење да правимо грешке, или је у најмању руку опасност да те грешке правимо сведена на најмању меру.

Нарочито је организованој привреди статистичко проучавање појава неопходно нужна потреба. У овоме периоду велике лабилности привреда показује далеко већу еластичност, она је морфолошки пластичнија него обично, а темпо збивања је живљи него пначе, те је од неизмерне важности она могућност оријентисања коју пружа статистика објективним проучавањем стварности. Статистика доприноси да се тачно установе чињенице, јасно обележе циљеви п бар приближно означе одговарајућа средстава ; њоме се утврђују развојни правци појединих појава и проналазе путеви за њихову евентуалну коректуру.

Имајући у виду ту велику лабилност која је карактеристична за доба равних криза у коме живимо, можемо тврдити да ако сада развој ствари пође на боље, напредак ће бити велики ; ако би напротив ствари пошле унатраг, то ће назадовање бити од далекосежних последица. Ми живимо у једном раздобљу. На нама је терет пун части али и одговорности. Догађаји који се сада одигравају п мере које се сада предузимају реперкутоваће се снажно и на даљу будућност. Када се овај бржи процес развоја успори и привреда уђе у нормалан ток, онда ће се односи тако искристалисати да ће стварност наћи свој одговарајући