Ekonomist

257

сталнији облик. Извршиће се извесна нормализација односа у привреди, било у позитивном било у негативном облику (с обвиром на оно мерило по коме одлучујемо шта је ва нас добро и пожељно, (УУетфитје ), постигнуће се извесна равнотежа, онај унутрашњи мир који долави као последица организованости. Касније ће требати далеко више енергије и средстава да се произведе известан ефекат који би се данас могао постићи и применом мањих снага, јер ће привреда бити све мање пластична, све мање у нашој власти.

Зато је нама баш сада статистика насушна потреба. Ми морамо бити свестрано и исцрпно обавештени о свима важнијим појавама у нашем друштвеном животу, нарочито пратити изблиза развитак привреде. Због тога морамо неговати статистику, јер је она данас више него иначе »политичка извидничка служба«, како је назвао Георг ф. Мајр. Али и када се велика колебања устале и када привреда уђе у нормалан ток развитка, и онда се без статистике неће моћи. Сложеност односа која је карактеристична за модерну државу, толика је да превазилази моћ схватања појединца, ма колико он иначе обдарен био. Ту празнину обичног посматрања и искуства треба да надокнади статистика. Бев добре економске статистике може ли се замислити вођење смишљене економске политике: Може ли се водити добра трговинска политика ако се нема поуздане трговинске статистике: > Могу ли се н. пр. склапати добри трговински уговори ако се нема тачних статистичких података о стању националне продукције > Како ће се предузимати заштитне мере ако се не зна тачно шта ваља штитити, или захтевати олакшице за домаће производе ако их не познајемо добро " Да се обележи место које статистика заузима у привредном животу треба само потсетити на значај који имају за испитивање коњуктуре разни индексни бројеви ; они су у последње време постали нека врста привредног барометра. Екстраполацијом статистичких редова добијамо бар у извесној мери могућност да предвидимо развитак коњуктуре бар у најближој будућности. Колико је то важна. ствар, не треба нарочито наглашавати“.

1 Ми се овде не можемо упуштати у критику DOO грана наше статистике. То је ствар посебних истраживања.

20) улози статистике у привредном животу, 0 односу статистике и економије исцрпно говори Видо Меегуатбћ у својој изврсној књизи Nationaloikonomie und Rtatistik, Berlin und Leipzig 1925.

Економист 17