Ekonomist

о с сол

са тешким положајем у коме се наша земља налази, позваћемо се на речи славнога енглескога астронома Хершела које смокао мото исписали у почетку : »Статистика је основа социјалне п политичке динамике«“ Она је чврсто тле на коме се са сигурношћу може зидати, политичка извидничка служба, буџет ствари без кога нема спаса, моћно оруђе у служби културе и прогреса.

Стало нам је било да укажемо на неоцењиву корист коју нам пружа примена статистичке методе на испитивање појава у социјалном, посебице економском животу. Желели смо подвући у коликој је мери нарочито државна интервенција у друштвеним и привредним односима која је у модерној држави врло пространа, условљена статистичким посматрањима, јер је за покретање те акције нужна она солидна подлога коју даје само статистика. Најзад смо истакли да је услед недовољне организованости наше привреде као и целокупног социјалног живота потреба за статистиком прешнија него би иначе била.

Али ни најидеалније организована статистичка служба неће дати никаквих резултата ако ошшта државна администрација не буде ваљала. Ако државни административни апарат не функционише како треба статистика неће моћи показати стварних успеха. Рекли смо да је основна претпоставка за добро уређену статистичку службу добра администрација.

Тешка данашњица свом силином истиче питање добро организоване статистичке службе у нашој држави.“ Треба ли нашу земљу услед њеног презирања статистике, услед њеног

: Занимљиво је подвући чињеницу да су астрономи имали необично много смисла за статистичка истраживања. Случај са Кетле-ом није дакле усамљен. То је стога што и они искоришћују у својим мерењима рачун вероватноће, који је у основи свих статистичких испитивања. — Навешћемо овде услед његове важности, цео пасус у коме Хершел даје карактеристику статистике : »Да ли је статистика вештина или наука, или научна вештина, ми се о томе слабо бринемо. Дефинишимо је како нам драго, она је основа социјалне и политичке динамике и пружа једино чврсто тле на коме се може опробати истинитост или погрешност теорија и хипотеза ове замршене науке«. Цитирано код Кеглапа Каште, ор. с стр. 26.

# У једном засебном чланку покушаћемо да утврдимо на којим би се начелима имала организовати наша службена статистика, водећи рачуна о нашим посебним приликама. Ваља ће одредити место које статистика треба да заузме у оквиру наше опште државне администрације. нарочито с обаиром на последњи предлог закона о централној управи.