Ekonomist

242

свака земља и разне њене организације на своме сопственом подручју, како би се властитим средствима спроводиле разноврене мере за сређивање привредних и друштвених прилика. Оно што је подједнако потребно и за предузимање какве акције међународног карактера и за спровођење равних мера у оквиру једне државе, то је сигурна подлога за рад. Ваља вазда имати чврсто тле под ногама, ако се хоће успешан рад. Не може се довољно нагласити да чињенице морају бити у основи свакога изграђивања ; иначе се зида на песку. Сигурну подлогу за нашу многоструку акцију, чврсто тле за успешан рад пружа нам у највећој мери статистика. Она нам ставља на расположење чињенице које ће послужити као основа за изградњу наших планова и програма.

Наша земља се налази у изузетно тешким приликама. Криза, о којој се толико говори и пише, узима разне облике : привредна, финансијска, политичка, морална, тако да се чини да је цео социјални живот у кризи. Привредна криза нас нарочито дави. Предлажу се разне мере за њену санацију, али се лечење не предузима. Место смишљеног, истрајног рада води се јалова полемика. Ређају се паметни предлози, лепи планови, учени програми, али се мало ради. Не бринемо се ни да створимо услове за рад, јер најпре морамо знати шта хоћемо и шта можемо. То је подједнако нужно и за делање у самој земљи и за успешно учешће у међународној акцији.

Више него икад данас су нашој земљи преко потребне чињенице. Пред нама су многи организациони задаци, далекосежни планови који изискују развијање најразноврсније делатности. Једнако се говори о потреби привредно-финансијске санације, о привредном програму и мерама социјалне политике. Али се мало ко брине о чврстој подлози за извођење свих тих разноврсних планова и оживотворење многих програма. Јасно је међутим да се насумце не сме делати. Свака акција мора имати сигурно, чврсто тле, мора се заснивати на познавању чињеница које је условљавају, иначе успех или неуспех зависи од игре случаја. За развијање акције, било државне било приватне, у циљу побољшања данашњих услова потребна је основа коју пружа у првом реду статистика.

Наша необавештеност, недостатак поузданих података чак и кад су по среди врло важна питања и животни интереси земље, пада нарочито у очи у међународном саобраћају. У