Ekonomist

283

међународним публикацијама нас или нема, или на местима где треба да су подаци ва нашу земљу стоји знак питања на белом пољу. То се догађа у времену када је статистика заузела веома значајно место код свију културних народа.

Подухватили смо се да овде укажемо на оне многобројне и разноврсне користи, које се данас могу добити од статистике у једној модерној држави и да установимо које су нужне претпоставке ва правилно функционисање статистичке службе. При том ћемо непрестано имати пред очима наше посебне прилике, пошто оне појачавају опште признату потребу за добро организованом статистичком службом. Намера нам је да укажемо на неке путеве које је искуство многих народа утрло и којима нам ваља поћи, да бисмо многе проблеме које нам тешка данашњица намеће узмогли правилно решавати, како нам сутрашњица не би била и црња и гора.

1

Одмах ћемо у почетку истаћи да су статистика и државна управа нераздвојно везане и да у модерној држави једна без друге не могу опстати. Врло је значајна чињеница да се статистика стала развијати у доба када су се почеле формирати модерне државе. Услед тога је једно време статистика сматрана као наука о држави уошште или чак врста упоредне науке о држави. Садржај ове дисциплине временом се мењао. Али се теоретичари статистике ни данас потпуно не слажу у томе шта је управо предмет статистичких испитивања.

Иако имамо трагова знатне статистичке делатности и у античким државама и у Средњем Веку, ипак се може рећи да се данашња статистика развила тек са појавом апсолутистичких држава. Ивазвала ју је највише потреба за разноврсним информацијама које су биле потребне државној власти, нарочито за њену војну и финансијску администрацију. Услед њеног ваједничког порекла са књиговодством, Онкен је статистику сматрао као врсту књиговодства. Она је за њега била помоћна наука (И зулавепзећањ) за све друге науке.“ Али се област статистич-

1 В. O) историји постанка статистике исцрпно у одличном делу проф. Е. Žižeka, Grundriss der Btatistik, Munchen und Leipzig 1923. стр. 17.

> A. Oncken, Untersuchung iiber den Begrifi der Btatistik, Leipzig 1870.

&. 59. — HaneneHo som H. Wolf, Die Statistik in der Wissenschatt, y ne-

ликом делу Пле Statistik in Deutsehland nach ihrem heutigen Stand, IT, Band, стр. 79.

16%