Ekonomist

284.

овакво стање ствари код нас се, сасвим природно, обратила највећа пажња овом питању: испитују се узроци аграрне криве ; проучавају мере подесне за њено ублажавање.

Остављајући позванијима да проуче и реше овај проблем, ми ћемо овде указати само на једну чињеницу, која је у тесној вези са горе постављеним питањем, а којој се, колико нам је познато, још не поклања довољна пажња.

Наши аграрни производи, упућени на пијаце Западне п Централне Европе имају овде да издрже двојаку конкуренцију : (1) е домаћим производима које уживају високу аграрну заштиту ; (2) са производима из преко-океанских држава, које производе са много нижим продукционим трошковима. Додаћемо одмах, да ће ускоро доћи и Русија, да се придружи прекоокеанским државама.

По нашу аграрну пропзводњу обе ове конкуренције нису пријатне ; али је њихов значај, а специјално њихов значај за будућност наше пољопривреде, посве неједнак, — јер док би се она прва могла јако ублажити смањивањем царина, код оне друге та мера не вреди нимало.

Ствар је врло проста. Преко-океанске државе, благодарећи својим ниским трошковима производње, продају своје аграрне производе на светској пијаци по ценама, које, за извесне културе, не покривају наше трошкове производње.

При оваквом стању ствари нама не вреди ништа ублажавање па чак ни потпуно укидање аграрних царина у европским индустријским државама, јер ће, и после укидања тих царина, аграрни продукти преко-океанских држава бити продавани по ценама које су за нас неиздржљиве.

Има ли овде лека и какав је >

Један лек био би у закључивању диференцијалних (преференцијалних) уговора. Ми се, за моменат, на овом предлогу нећемо задржавати. Диференцијални уговори имају толико рђавих страна, и захтевају с друге стране толику еластичност у примени, да их ми, за извесно време, морамо искључити из домена практичне могућности.

Други, за данашње прилике једино употребљив лек, лежи у транесформацији наше аграрне производње.

Конкуренција преко-океанских држава, о којој смо горе говорили, није једнака (не осећа се подједнако) за све пољопривредне · културе, већ је код једних јача а код других