Ekonomist

307

штанска Штедионица, која при том нема никаквог свог сопственог капитала нити друге имовине сем резервног фонда од 20 милиона динара, успева да из своје зараде, не само подмирује све своје личне и материјалне расходе, тако да ошшти државни буџет не терети нити једном паром свог издржавања, него још да даје држави поврх свега тога и знатне приходе.

Чист добитак за 1926. годину изнео је 22,026.888,87 динара. Ранијих година износио је чист добитак : >

Године i | Динара. (09.5 оасаенсвеаеаввоавороововвввавовевљововое ове а вон воввово вара 7,507.012,65 ПЕРА ава веве нова осивв ан вео он бон вовавовре И оводо сове 18,419.651,77

TI] 49) accoonnco пе Етвеш љта аи 83,659.712,87

У 1926. години он је био мањи услед ошште сагнације послова у нашој народној привреди, затим, услед знатне редукције каматне стопе, коју је Поштанска Штедионица провела у погледу својих дужника, као и услед врло слабих ефектних послова у 1926. години. .

При свем том, и финансијска корист држави од ПоштанскеШтедионице показује се великом и са поузданошћу се може очекивати, да ће и та финансијска корист бити у будућности све већа и већа. Но, као што рекосмо много је још већа корист, коју Поштанска Штедионица чини држави и народној привреди својом организацијом, својим благајничким услугама и својим кредитним функцијама.

Стање Народне Банке

У првом тромесечју о. г. новчанична банка је прилично смањила своју металну подлогу. Док је крајем 1925. она износила 460,! милиона динара, а крајем прошле године свега 438,71 милиона, за три месеца ове године опала је за читавих 38 милиона. Само у месецу марту опадање је 23,7 милиона. Готовина у кованом злату и сребру скоро је непроменљива, али се непрестано смањује сток девиза.

Докле је 3!. децембра прошле године, било у депоима на страни у равним валутама 934,3 милиона, дотле је крајем марта било свега 300 милиона. Ова појава није повољна и она нам даје рђаву прогнозу за покриће нашег динара. Једино се може рачунати; да Бе се реализовањем зајмова на страни (30 милиона долара од Блера) ситуација поправити и потраживање државно на страни повећати, па тиме донекле и покриће новчаница поправити.

Зајмови су, с обзиром на стање од 28 фебруара ов. г. покавали слабије промене. Сад се у велико врши ревизија старих, редовних кредита и одобравање нових, те се може очекивате да ће се менични портфељ нешто и појачати. Иначе се све већи

208