Ekonomist

247

постављамо баш на основу статистичких опажања. Али та акција, имајући јасно обележен телеолошки карактер, већ излави из оквира статистике као научне дисциплине и прелази у област практичне политике, најчешће економске и социјалне: Услед тога је Левасер с правому статистици гледао само средство а не сврху.“ То је средство међутим тако важно да једна модерна држава бев њега не може опстати.

Статистика је важна у првом реду за државну управу и законодавство, затим за науку, најзад за појединце, особито привреднике.3 Она је по речима Фернана Фора, професора статистике на Сорбони, »јавна потреба«. Врло је важно међутим одмах нагласити да је »статистика могућна само у земљи са добром адманистрацијом«, како то тачно каже Др. Жак Бертијон, на шта Фернан Фор додаје, да му изгледа још истинитије рећи да је »добра администрација могућна само уз припомоћ cmamucmunpe«.š

Услед тога смо још у самом почетку овог одељка истакли да су у модерној држави статистика и државна администрација везане нераздвојним везама. Нити држава може без статистике, нити статистика бев државе. Навешћемо овде шта је, говорећи о вези између статистике,и политике, написао један од највећих теоретичара статистике, Чег АЈ тејзђег Чер Фешћасћеп 5Башзик, недавно преминули Минхенски професор Георг фон Мајр. Њему статистика изгледа као »политичка извидничка служба, у колико се та служба састоји у исцрпном, бројењем и мерењем проведеном посматрању социјалних маса«. Он на крају вели:

1 B. Art. »La science et Part« om PF. Paure-a y Nouveau Dictionnaire d'Beonomie Politique. Paris 1894.

2

? »La statistique est un instrumeni, ef non une line — Levasseur, La population francaise, ft. 1. р. 17.

2 FP. Žižek, Grundriss, erp. 99—35. — Код нас је о узајамном односу између статистике и права, у једном изврсном чланку објављеном у »Архиву за правне и друштвене науке«, књига ХЕ(ХХУ ШИ) Бр. 3—8, за 1926. подробно писао г. Пт. Л. М. Костић.

4 Е. КЕаџге, ор. с. стр. 62. и Ог. Јасаџез Вег оп, Сопјегепсев 5иг la statistique et sur la geographie čeconomiques faites en 1889—1890. p. 101., кога цитира Е. Раџге на горе поменутом месту.

* »ERin aulstrebendes Rtaatswesen liebi. die Btatistik, ein niedergehendes verachtet sie«. — Georg von Mayer, Rtatistik und Politik, insbesondere Verwaltungstatistik, y Handbuch der Politik, Rrster Band.