Ekonomist

Од ове таксе иде та прихода округу а 8/1) општини. Ho savo can општине ни окрузи не могу завести нити прирев нити спечшијалну таксу, односно прирев на ове установе. Изузетно се може одобрити било окрузима било општинама да порежу "засебном таксом оне вабаве где се точи пиће.

(Ове установе неће платити таксу само у оним данима кад. "им је приход испод 50 франака дневно.

Ову таксу може смањити пили вратити Министар Финансија, ако приређивач, по одбитку сопствених трошкова, цео приход уступи на хумане циљеве или ако приређивања имају карактер уметнички, књижевни научни или су приређене забаве и скупови у јавном интересу.

Приређивач је дужан сваку забаву пријавити 24. часа раније надлежној финансијској власти, а они што приређују забаве и т. д. узастопце, пријављују једанцут и та пријава важи док се забаве или представе не откажу. Он мора имати карте, билете и рачуне за сваку врсту прихода, на којима ће бити назначена цена. Сваки дан приређивач је дужан уписати у књигу прихода, по врстама прихода, све приходе, и последњу нумеру карата, билета и рачуна. Облик књиге, карата и рачуна прописаће Министар Финансија.

Такса се плаћа сваког 1. и 15. по пријави приређивача, којој пријави треба приложити и извод из књиге прихода. Такса се може наплатити и у тренутку кад се приходи уберу, ако би њена наплата иначе била у опасности.

За таксу повремених забава и приређивања одговоран је закупац или сопственик локала.

Приређивач, односно сопственик локала, дужан је допустити државној контроли улазак у локал и контролисање књите прихода, улазница, рачуна па и самог наплаћивања за време забаве. Влада је овлашћена да краљевском уредбом може увести и друге контролне мере.

На случај криумчарења или уопште избегавања плаћања ове таксе, приређивач се кажњава петоструким утајеним износом таксе. Одбијање и непоштовање контролних органа казни се новчано од 20—2000 франака.

Овим законом укинути су сви противни прописи закона од 3. септембра 1913. год. и закона од 24. октобра 1919. године.

Закон је прмљен 28. фебруара.

У 1926. години прописи који се односе на ове таксе пре"трпели су извесне промене. Од 19. јула 1926. године такса се плаћа овако: 33*