Ekonomist

2

Улавнице су морале бпти повезане у књижице и морале су имати три дела: јуксту и талон са нупоном. При улазу особље преузећа откидало је са улазнице купон, а посетиоцу је остајао талон-улазница са жигом.

На случај да контрола нађе неко лице без улавнице или са улазницом и неоткинутим купоном, сматрало се да постоји лело криумчарења.

3. Улазнице које не гласе на нумерисана седишта могле су се употребљавати док се не утроше, а ва улазнице обележене за поједина нумерисана места и за само једну тачно одређену представу, ако се не би све утрошиле, могао се тражити повраћај за њих плаћене таксе од власти која је таксу наплатила, у року од пет дана од дана приређене представе и т. д. Повраћај се тражио молбом за коју се није плаћала такса, а истој су имале бити приложене и нераспродате улазнице.

За места која су се код државних позоришта (казалишта) по правилима уступала бесплатно: лекару, новинарима, поnur. органу и т. д. ова се такса није наплаћивала, сем случаја да се и она публици распродају.

5. Паушална такса одређивала се ва локале и забаве где је улаз слободан. Ова такса одмеравана је према величини локала, броју седишта, трајању забаве, напаменичном броју по сетилаца, а све у сравмери суме које се у том месту плаћају на пме такса на улазнице у сличним локалима.

Ову таксу одређивале су фин. управе и порески уреди, а такса се плаћала по споравуму са приређивачем за један дан или недељно, но увек унатред.

Разрез ове таксе саопштавао се одмах сопственицима и на исти су се они могли жалити (ако нису били задовољни) у Србији и Црној Гори Окружној Финансијској Управи, а у осталим покрајинама наше Краљевине Финансијској Дирекцији, На случај да у Србији и Црној Гори ову таксу разревује Окружна Финансијска Управа или београдско пореско оделење · жалба се изјављивала Генералној Дирекцији Посредних Пореза. Ретнења донета по овим жалбама била су иввршна и жалба није задржавала наплату таксе.

На забавама са »добровољним прилозима« морао је увек присуствовати по један финансијски орган, који је водио списак и контролисао рад предузећа, тако да се по закљученом списку који су потписивали и финансијски орган и приређивач знало.