Ekonomist

= 525

тачно колико је било“ O и колику таксу треба пла_ тити. = 7. Контролу су вршили на првом месту органи финансијске власти, али су и друге власти позване да их у овом послу помажу. Где нема органа финансијске власти ову контролу могу да врше и полицијске и општинске власти. Вршење контроле имало се изводити пажљиво и »штих — пробом«, т. ј. прегледом _ улазнице тек код 4. или 5. лица. И више финасијске власти могле су вршити »суперконтролу«. -

8. Казне за огрешења о ове прописе биле су равнолике. Тако на пр. за непријаву ма какве забаве, за улазак без улазнице, или са улавницом за коју није такса плаћена или није довољно плаћена или за поновну употребу већ једном употребљене улазнице кажњавао се сопственик предузећа за сваку такву улазницу и то: први пут од 20—200 динара ; други пут од 200—1000 дин; а за сваку даљу кривицу са 2000 динара.

Овако се кажњавају и клубови и друштва која се огреше о ове

прописе. |

Приређивачи забава где је слободан-улаз, ако таксу благовремено не плате, кажњавају се: први пут: троструком сумом паушалне таксе, други пут летоструком сумом, а у сваком даљем случају десетоструком сумом редовне паушалне таксе.

Ко неверно уписује добровољне прилоге казни се са 1000 динара, а ко не дозволи приступ контролним органима кажњава се први пут са 500, други пут са 1000 и ва сваки даљи случај са 2000.— динара. Неуредни чиновници кажњавају се са казном од 10—100 динара.

Ове пресуде у Србији и Црној Гори изричу Окружне Фин. Управе а у осталим покрајинама Финансијске Дирекције. Пресуде о кажњавању чиновника изриче Министар Финансија.

Жалбе против осуда о кажњавању подносе се у Србији и Црној Гори Генералној Дирекцији Посредних Пореза, а у осталим покрајинама Делегацији Министарства Финансија п њихова су решења- иввршна.

9. Повраћај погрешно више наплаћене или погрешно положене таксе могао се тражити у року од тридесет дана од дана кад је такса наплаћена или положена. Молба се предавала власти која је таксу наплатила, а ова је исту са целим предметом достављала Генералној Дирекцији Посредних Пореза · на решење.