Ekonomist

924

емпсионог завода, ови ипак нису били од пресудног утинајаДруштво Народа је тражило нову банку у циљу пречишћавања · финансијске ситуације и питања емисије, као и у пиљу што бољег спровођења контроле над будућим радом емисионог завода. : | Вотум грчког парламента. Влада тг. Занмиса је приметле. ове услеве Друштва Народа и прошлог месеца поднеле. уговор о зајму парламенту. Опозиција, коју састављају популисти са г. Малдарисом на челу, одмах је устала против таквог зајма. у уговор подвргла отптрој критици, нетичући не само неповољне услове зајма, него и нарочито међународну контролу која се намеће целој финансијској политици у Грчкој. Министар Финансија г. Кафандарис одговорио је на ове критике износећи велике и нсодложне потребе државне, које се не могу подмирити из редовних буџетских средстава. Због ранијих 063 веза према повериоцима, Грчка се више не може залуживани без одобрења Друштва Народа. Влада је, међутим, добила те само одобрење, него и потпору за зајам OBC највише међународне установе. Опозиција. претендује да уговор намеће Грчкој међународну контролу која је несагласна са државним суверенитетом. По чему се то може вакључити> Пре свега, Грчка мора дати извесне гарантије својим повериоцима,а срећна јеокелностито,и уовом случају Грчка даје гарантије не нокаквој банци па ви држави, него Друштву Народа, пол тијах се бк= риљем зајам закључује. Обавезе која Грчка прима за та, неопходни зајам не наносе повреде народном „суверенитету! јер те обавезе имају више облик савета, него императивни облик. ЈУ осталом, ти савети, та упуства о вођењу финансијске политике толико су мулри, да нема владе у Европи која их не бл присвојила.

(во мало сладуњаво објашњење г. Кафандариса није могло задовољити опозицију. Ова је нарочито напала одредбу 0 оснивању нове емисионе банке. Што је она своје нападе усредсредила на ту тачку даје се објаснити фактом, да је највеђи број акција Народне Банке у рукама грчких ројалиста, односно — како се сада зову — популиста. Палдарис је из нео све незгодне стране те одредбе: штету коју ће претрпети углед Народне Банке, и њено пословање, као и непопуларност и опасност контроле коју ће представник Друштва Народа вртиити над повим емисионим заводом. Ипак, опозиција је при гласању остала у мањини, и атинска Скупштина је овластила министра финансија ла закључи пројектовани зајам.

Француске резерве. Министар Финанеија је, снабдевен парламентарним одобрењем отишао 26 пр.месеца у Женеву да са Друштвом Народа оковча питање вајма. Пре него то оконча, он је морао да отклони јопг једну тешкоћу, нашме резерву коју је француски делегат учинио у погледу, одобрења грчког зајма. Француска. је, у начелу, одобравала тај зајам, али је захтевала да Грчка предходно регулише своје ратне дугове према Фран-

А