Ekonomist

930

за 174 милиона и ако овако потраје, она ће бити знатно мања него и 1924 п 1925, када је у оптицају било преко шест милијарди. Међутим, метална подлога је била прошле године нешто слабија него 1926.

ОЦЕНЕ И ПРИКАЗИ.

POVODOM JEDNE KNJIGE O OSIGURANJU.

Dr. Grossman i Dr. Vranić: Osiguranje života, matematskt i medicinski osnovi. Zagreb 1927, izdanje «Paktičnog Hječnika» strana 56, cena ?.

U ukusnom izdanju «Praktičnog liječnika» izišla Je nedavno gornja knjiga. Knjiga je, kao što se na predgovornom muestu kaže, došla kao «plod dugogodišnjega zajedničkog teoretskogz i praktičnog rada» pisaca, od kojih su «jedan kao glavni liječnik a drugi kao matematski konzulent (inače docent tehničkog takulteta) jednog osiguravajućeg društva», zajedno radili na polju osiguranja. Napisana Je u cilju da zadovolji kako potrebe lekara koji vrše preglede za osiguranje, tako ı potrebe «drugih lica koja su primorana da se tim pitanjima pozabave».

U našoj literaturi ı na našem jeziku ovo Je prva knjiga ove vrste. Njena pojava Je Već samim ovim faktom značajna, u toliko više, sko je ona doista uspela da zadovolji eksistirajuće potrebe u oblasti osiguranja. Moramo odmah naglasiti, da Je na 44 strana teksta nemoguće izneti ni najelementarnije matematsko-medicinske principe sa kojima se u osiguranju srećemo, kao ni najnužnija znanja koja su za pravilno shvatanje i prosuđivanje pojava u osiguranju potrebna. Otuda je gornja knjiga već unapred osuđena da nas u mnogim pitanjima ı o mnogim pojavama ostavi uopšte bez odgovora. Na neki veći zamašaj ove knjige verujem da ni sami pisci nisu polagali, čim su se odlučili da o jednom ogromnom predmetu, o kome na našem Jeziku ne postoji nijedna specialna knjiga a kamo li literatura, pišu na 44 strana. A to je šteta već i zbog toga, što se osiguranje ı kog nas počinje sve više da širi i kultivira, što iz dana u dan postaje sve jači ekonomsko-finansijski laktor u našoj privredi i sve važniji elemenat, u privrednom razyvibkku i blagostanju našeg naroda. Jedna knjiga koja bi nam o ovoj privrednoj grani pružila sva potrebna obaveštenja kako medicinska tako i tehničko-iinansiska, bila bi u našoj pasivnoj stručnoj literaturi dobro-došia. Оуако, i pored pojave ove knjige, mi ćemo ostati o mnogim-matematskotehničkim i finansijskim problemima osiguranja neobavešteni.

Ali apstrahujući ovajnedostatak, koji je piscima moguće bio silom prilika nametnut, nameće se pitanje: koliko Je ova knjiga uopšte odgovorila postavljenom zadatku i postojećim potrebema. U matematskom delu pisci najpre izlažu zakon velikih brojeva, a zatim raspravljajući o osiguranju uopšte, prelaze na vrste Ž1-