Ekonomist

МР

427

Међутим од свих тих резолуција, па и од свих питања која су била на дневном реду ове сесије Савета највећи интерес изазвала је резолуција јапанског радничког делегата Јонскубо о испитивању услова рада запослених у текстилној индустрији. Послодавачка група је с правом констатовала да је ова резолуција први корак у правцу испитивања услова рада и у свима другим гранама индустрије. Зато се одупрла предлогу ове авкете тим више, што је Биро предложио да се та анкета има односити на радно време и на наднице у текстилној индустрији. Услед тога се послодавачка група противила успостављању комисије која би се имала бавити овом анкетом, али кад је видела да бе бити надгласана ушла је у дискусију питања каквим се џотанкостима анкета има бавити; код овог се питања испоставило размимоилажење у самој послодавачкој групи у којој су представници држава са високим стандардом и са вишим наднипама иступили за апсолутне цифре о надницама, док је нарочито наш послодавачки представник пледирао за испитивање не само надница, већ и потрошачке моћи и трошкова производње; у истини би радници могли и уз нижу надницу боље да живе, ако би потрошачка моћ новца у дотичној земљи била већа, док би на другој страни индустрија морала да релукује свој рад. кад би поред осталих трошкова производње морала да сноси и више наднице; да се не би могло указивати на неку врсту домпинга са нижим надницама нарочито пољопривредних земаља, наш се послодавачки делегат заузео, да се анкета изврши у свима правцима. После једнодневне дискусије најзад је донет закључак, да се образује једна комисија, која ће за сад одлучити о том да ли и у каквом правцу, односно у каквом обиму има да се изврши анкета о условима рада текстилне индустрије.

(Седма тачка дневног реда односила се на обнављање мандата члановима комисије за чл. 408 Версаљског уговора. Мандат је продужен за годину дана, а упитник који је Биро био поднео потврђен Саветом.

(Осма тачка дневног реда тицала се одлуке Друштва Народа које интересују Међународну организацију рада. У погледу избеглица. Савет Друштва Народа на свом заседању од децембра месеца испитиваће успостављање нове организације високог комесаријата и конзулативне комисије. За 1929. год. избеглички буџет остаће још у оквиру општег буџета Бироа, али чим се комисије буду успоставиле Биро ће имати у погледу овог буџета чисто административну контролу.

Под деветом тачком "дневног реда Савет је примио буџет који одприлике износи 8,000.000 шв. франака; даље је Савет одобрио пут директора Бироа од !. новембра до 10. марта у Москву, Пекинг, Ханкеу, Нанкинг, Шангхај, Јапан и Холандску Индију, услед чега бе отпасти сесија Савета концем јануара, те ће се ове сесије одржати у недељи од !!. до 18. марта.