Filatelista

Рад и одлуве ХГ редовне глабне срупштине Сабеза филателиста Србије

ХЛ редовна годишња скушштина СФС

одржана је 5 априла 1959 год. у просто-

ријама београдских филателистичких друштава у улици Цара Лазара бр. 7. —'У 10 часова скупштину је отворио друг Б. ПЏашковић, извинивши претседника инж. Ж. Ђорђевића, који је био спречен службеним путом да присуствује овој скупштини. : 8

Скупштина прихвата дневни ред (0бјављен у „Филателисти бр. 1—2), а затид је изабрано радно претседништво: Инж. А. Петровић, Др. Н. Грујић, С. 0стојић, инж. М. Вернер и Др. Б. Новаковић; записничари: М. Гавриловић и А. Александрић и оверачи · записника Д. Џетковић и Љ. Илић.

Радом скушштине је руководио инж. А. Петровић: Поздравивши делегате замолио их је да поклоне озбиљну пажњу решавању постављених питања и проблема, како би се донели корисни закључци, од велике важности за СФС. Затим поздравља и госте и изражава жеље чланства Савеза да се дође до тешње сарадње између СФС и Ген. дирекције ПТТ на корист и једне и друге стране. Предлаже да се упуте поздравни телеграми: Претседнику ФНРЈ другу Титу, претседнику СФЈ Др. И. Рибару. И предлог и прочитане телеграме скупштина је једнодушно и топло поздравила. Секретар М. Гавриловић прочитао је поздравне телеграме скупштини: од Др. И. Рибара, Савеза Филателиста Македоније и Савеза филателиста Босне и Херцеговине. Скупштина је примила ове поздраве бурним аплаузом.

На основу извештаја Одбора за верификацију пуномоћија делегата (М. Влаисављевић, Д. Јанићијевић и В. Мандић) констатовано је да је присутан довољан број делегата, те скупштина може пуноважно да послује и доноси решења. Секретар М. Гавриловић прочитао је извештај о раду Управног одбора, у коме се истичу многи успеси, а и лоше стране у раду. Истакнут је пораст броја чланова у 1958 години према претходној години. На крају 1958 године било је: редовних чланова 1662, омладинаца 1234 и пионира 470. — Сарадња са Ген. дирекцијом ПТТ знатно је побољштана, а као позитивне чињенице ове сарадње наводе се: давање до 10 серија размењивачима с ·мностранством, повећање тиража последње пригодне серије, пуштање у продају жигосаних серија пригодних марака и отварање сталног филателистичкот шалтера у пошти Београд 1. — Обраћена је пажња делега-

тима "на отварање Поштанског музеја у Београду и препоручено да се филателисти користе прегледом истог, нарочито изложених "филателистичких објеката. — Слаба активност у приређивању изложби и смотра и јаче учествовање и постизање завидних успеха на међународним филателистичким изложбама. — Констатован је напредак у раду Секције за унутрашњу размену марака и пораст рада у Секцији за размену марака с иностранством. — Ове године се навршава десет година излажења „Филателисте“, органа Савеза филателиста Србије, који је својим радом постигао видне успехе и признања на међународним изложбама.

После тога је друг Д. Раденковић прочитао извештај о финансиском пословању, у коме је констатовано да је пословна 1958 година завршена са добитком од 114.865 д. У даљем излагању изнео је детаљно "активне и пасивне

позиције Савеза и часописа „Филатели-

сте" као посебног носиоца трошкова. Предложен је и биланс за ову годину.

Друг Б. Пашковић прочитао је извепттај Надзорног одбора о прегледу финансиског и материјалног пословања код Савеза и код часописа „Филателисте“, при чему је утврђено правилно пословање. Предложио је давање разрешнице Управном и Надзорном одбору за рад у 1958 години.

Друг Ст. Валтер поднео је извештај о раду Суда части у 1958 години.

После прочитаних извештаја отворена је дискусија, у којој су учествовали: А. Петровић, Е: Вајс, М. Литвинов, Д. Бајичевић, Б. Рашковић, Д. Петровић, Б. Станковић, Бировљев, #. Увалић, Д. Лучић, Ђ. Стефановски, С. Стипић, JI. тубиновић, Т. Деља, А. Зоп, М, Гавриловић, Б. Пашковић, Др. Б. Новаковић и М. Вернер. — Дискусија је вођена врло озбиљно и у реду; било је похвала и замерака на извештаје, а изражаване су и разне жеље и добри предлози. На замерке давали су обавештења појелини чланови Управе.

По завршеној дискусији примљени су поднесени извештаји и дата је разрешница Управном и Надзорном одбору и Суду части.

Друг Милан Гавриловић прочитао j затим предлоге претседника СФС ин Ж. Ђорђевића, које је пленум Управе усвојио на својој седници на дан 4. ТУ. 1959: .

1) да нови Управни "одбор СФС до краја 1959 године организује заједно трославу десетогодишњице Савеза фи= лателиста ·Србијеи десетогодишњице часописа ,„Филателисте';

34