Filatelista

ПРОСЛАВА ТВОРНИЦЕ „Н. ТЕСЛА“ У ЗАГРЕБУ

Филателистичко друштво „Поштар. у Загребу издало је, поводом прославе десетогодишњице ворнице телефонских уређаја „Никола Тесла“, спомен коверту (бр. 11), на којој је, према цртежу Др П. Гавранића, приказана творница и'лик славног научника, Николе Тесле, чије име носи ова творница. "To приликом био је у употреби и пригодан жиг на пошти Загреб

TODSNICZ КАСЕ И 1} ika

RAI

SN

ПОШТАНСКИ МУЗЕЈ У ТИТОГРАДУ

Према „Борби“ од 14. ХЛ. 1959 у Титограду је 15 новембра 1959 г. отворен поштански музеј, у коме су прикупљени „занимљиви и значајни подаци, документа, мноте пожутеле фотографије, први телефони и телеграфи.“ „Збирка, коју је у том музеју сакупила Дирекција ПТТ предузећа Ц. Горе, претставља велику вредност“. Ту се налазе прве оригиналне марке ШДрне Горе, које су штампане у Бечу 1973 године „по нацрту Сима Поповића. У музеју су и сви жигови црногорских пошта са датумима отварања пошта. Гу је и стари поштански алат, примитиван за данашње појмове и др. Изложене су и фотографије поштанских службеника у црногорској народној ношњи: Милице Латковић, прве жене примљене у поштанску службу у ШДрној Гори, првог телеграфисте Ђура Шоћа и др.

Уз овај извештај о отварању музеја 06јављена је и слика првог поштанског моторног возила у Прној Гори из 1903 године.

15

ХРУШЧОВ ДАРОВАО МОНТГОМЕРИЈУ АЛБУМ РУСКИХ МАРАКА

За време посете Москви маршал Монтгомери је добио од Хрушчова на дар један албум са свим маркама издатим у Русији почев од 1917 године. Монтгомери је био у прошлости активан сакупљач, али се више није бавио маркама од када је његова збирка била уништена за време једног бомбардовања Лондона. („Ил Колециосниста")

НОВЕ ПОШТАНСКЕ МАРКЕ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА

10. децембра 1959 године пуштене су у промет две марке Уједињених нација, које су посвећене „(Светској избегличкој години“. Њихова је вредност 4 одн. 8 цента. Ближи опис ових марака види под „Нове марке“.

'То је четврто издање марака у 1959 години, које је посвећено неком догађају или акцији Уједињених нација.