Filatelista

4 ња. Натписи су од мањих слова висине 4 мм; дужина целог натписа је 61 мм. HM код ове њега су две линије за адресу са словом 1 у њега су две линије за дресу са словом ,Г Уу почетку прве линије. Напомена у дну у антиква словима: „НА ОВУ СТРАНУ СТАВNA CE САМО АДРЕСА", без завршне тачке. (Оквир и сав остали текст и ознаке су истовремено отштампане у књиготиску у плаво-зеленој боји. Величина оквира 128:// 79 милиметара.

Код простих карата од 5 пара постоје два типа:

[. — Горња и доња страна оквира су исправно, а обе бочне стране су обрнуто уметнуте. Меандер горње стране почиње са

Растојање између грба и натписа износи 8:/; мм.

П. — Доња н десна страна оквира су исправно, а горња и лева обрнуто су уметнуте. Меандер горње стране почиње са |. Растојање између грба и натписа износи само 6: мм.

Дописне карте с плаћеним одговором од 5--5 пара исте су као просте карте, само још са додатком „Одговор плаћен“, односно само „Одтовор“ испод грба.

Од ових двојних дописних карата постоје три типа:

1. — На обема картама исти оквири и растојања између грба и натписа као на простим поштанским картама за унутрашњи саобраћај типа !.

II. — Ha упутној карти оквир и растојање између грба и натписа као код типа 1, на карти за одговор као код типа [1 просте карте за унутрашњи саобраћај. — (Од карте типа II има једна подврста, код које на карти за одговор недостаје лева доња угаона шара. Она се налази и са безбојно отиснутом (са слепим отиском) картом за одговор (случајност!). 111. — (Са оквирима на обема картама исправно уметнутим; натпис, вредносна ознака, грб и напомена виши су него код оба прва типа; растојање између натписа и горње стране оквира износи само 7, уместо 9 мм.

Дописне карте за међународни саобраћај

од 10 пара имају оквир са украсним шарама

састављеним од делова. (пољна оквирна линија је дебља од унутарње. Вел. оквира

УАОЗИ pisi PSINJESSE

Суви касе а БАЗЕ

MU 64

- ZGaraxaz amNas ~ Adyamsa квиза

25

ВА

129/80 мм. Грб је сличан са оним на поштанским картама за унутрашњи саобраћај и стоји с леве стране натписа — у висини вредносне ознаке. Натпис је исти као код претходног издања поштанских карата за међународни саобраћај, (с вредносном ознаком са сликом краља Милана), у три реда у правим линијама, али са измењеним — крупнијим словима. Први горњи ред „ЗЕЕВЈЕ UNION РОЗТАКЕ UNIVERSELLE САВЕТЕ POSTALE” ayr je 114 MM, ADyrH „СВЕТСКИ ПОШТАНСКИ САВЕЗ, 53 мм, трећи ,„ДОПИСНА КАРТА" 66 мм. На овим картама су испод текста три дуже и једна краћа адресна линија. Напомена у дну карте — над доњом страном оквира „На ову страну ставља се само адреса. — Ce cotć esi гбзетрб ехсимретет а Гадтеззе“ у округлим (ронд) словима. — Штампа је црвена, боја картона жућкаста (запшзећ). Оквир је штампан у каменотиску, а све остало у књиготиску -

Код ове карте јављају се ови типови:

1. — 'Трећи ред натписа почиње под словом „О“ у речи „ОМЈТОМ"; његово растојање од вредносне ознаке је 3 мм. Текст у напомени је исправан; растојање између њега и последње кратке адресне линије је 6:/; мм.

П. — Трећи ред натписа почиње испод слова „Т' у речи „ЈМТОМ"; његово растојање од вредносне ознаке је 4 мм. У напомени је српски текст исправан, а у француском је изнад „а' једна врло мала, једва видљива тачка наместо акцента. Растојање између напомене и треће кратке адресне линије је 7: мм.

1. — Трећи ред натписа је као код типа П. У напомени српски текст је есправан, самоје „о' у речи „само“ нешто ниже; у француском тексту је „а ' без икаквог акцента. Растојање између напомене и последње адресне линије је 6:/5 мм — као код типа 1.

ТУ, — Положај трећег реда натписа и растојање између напомене и последње адресне линије је као код типа 1. У напомени у српском тексту реч „ову“ је без задњег слова „У, а у француском тексту је „а' без ак: цента.

У. — Положај трећег реда натписа и растојање између напомене и последње адресне

3