Filatelista

них могућности за изградњу Дома. Што се мене тиче, нагласио је друг Дапчевић, ја сам спреман да се заложим и помогнем друговима, који су на томе ангажовани, како би се овај задатак што пре завршио.

Извештаји органа Зкупштине, комисија Управног одбора и дискусије делегата посебно су указале на чињеницу, да је и поред свих објективних тешкоћа забележено видних успеха и резултата у раду наших организација за протекле две године. Чињеница је да је број чланова Савеза из године у годину у благом порасту, а нарочито се то осећа код омладине, иако ми нисмо много на том пољу учинили. Посебно признање одато је филателистима из АПВ и Београда, а нарочито другу Борђу Вукичевићу из Новог Сада и Јанку Мартиновићу из Београда, којима је скушштина доделила златни знак Савеза филателиста Србије.

НОВИ УПРАВНИ ОДБОР

Скупштина је изабрала нови Управни и Надзорни одбор од представника свих филателистичких друштава. Нова управа изабрала је комисије и друге органе Управе.

За председника Савеза поново је изабран инг. Брана Барјакта-

ревић, за потпредседника Борђе Вукичевић а за секретара Божо Пашковић.

За председника одбора за изградњу Дома изабран је Пеко Дапчевић.

FILATELISTA »MORA« IZLAZITI!

li broju 116 našeg lista objavili smo da filatelista više pod ovakvim uslovima pasivnosti naših čitaoca ne može izlaziti. Od tada do danas primili smo više od 200 pisama naših čitalaca iz svih krajeva naše zemlje, a naročito iz APV. Sadržina je skoro ista: »Filatelista mora i dalje da izlazi«, »kakva je to organizacija, koja nema svoj stručni list«, »Zar smo toliko nesposobni da očuvamo našu tradiciju« itd. :td. Ono što je za nas bitno i što ovde treba posebno istaći, to je želja nckoliko društava koja ističu svoju spremnost da od svojih skromnih sredstava pomognudalje finansiranje lista. Ovde naročito inponuje činjenica da nam filatelisti iz SR Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije ukazuju da je neprocenjiva šteta za razvoj filatelije ako bi se Filatelista ugasio. Oni ističu da ima interesantnijih tema koje bi časopis mogao da tretira, da bi trebalo malo više da se prilagodi komercijalnim uslovima itržištu naših maraka, dase manje upušta u »filozofska« naglabanja, ali da je on i ovakav kakav je vrlo pogodan za filateliste, koji nemaju mogućnosti da nabave razne kataloge. Pri ovome naročito se pohvaljuje objavljivanje cena za naše marke po svetskim i našim katalozima.

i Imajući u vidu, sve ono što nam čitaoci pišu, ocene i kritike našeg lista, čini nam se da bi to zaista trebalo uzeti kao merilo za dalju odluku o sudbini Filatelista. Uprava Saveza filatelista Srbije, u svakom slučaju je dužna da povede računa o željama i zahtevima člano-

2