Filatelista

МАНИ аи а А За + АЕ 4 4 Ја || 1 i i

ПЕДЕСЕТОГОДИШЊИЦА ПРВЕ ЈУГОСЛОВЕНСКЕ МАРКЕ

; Постанак Југославије пре 50 година огледа се и у издавању поштанских марака. Првом издању општејугословенских марака од 16. јануара 1921, које су важиле на целој територији Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, претходила су покрајинска издања у Хрватској, Босни и Херцеговини и Словенији, као и нека локална издања.

После ослобођења југословенске земље 1918. године, на тери-. торији Србије и Црне Горе биле су у промету марке последњег издања Краљевине Србије, са ликом краља Петра и регента Александра (двоглаве). У Босни и Херцеговини коришћене су затечене марке Аустро-Угарске (за, Босну и Херцеговину), на тај начин што су званично прештампаване са „Држава С. Х. С. Босна и Херцеговина“ или „Краљевство СХС“ ћирилицом и латиницом.

У Хрватској су после распада Аустро-Угарске, коришћене за: тече марке разних мађарских издања али су прештампаване претиском „Хрватска С. Х. С.“ Посебно, месец дана после изјашњавања „Народног вијећа“ за уједињење са Србијом, 29. новембра 1918. пуштено је у Хрватској у продају прво изворно издање марака у серији од четири вредности, којом се прославља месец дана постојања Државе Хрвата, Срба и Словенаца.

У Словенији нису коришћене затечене аустријске марке за прештампавање с новим називом државе, али су одмах после !. децембра 1918, када је у Београду проглашено уједињене Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, вршене припреме за потпуно ново издање марака, тако да су прве марке с натписом „Држава С. Х. С.“ (ћириХхицом и латиницом), познате под именом „веригарји“, односно с цртежом човека који кида ланце, пуштене у промет већ 3. јануара 1919. Осим овог мотива, на другим словеначким маркама са другим ознакама вредности, била је приказана жена с три сокола.

з |

Пошто су после извесног времена нестале прештампане марке у Хрватској и Босни и Херцеговини, словеначке марке употребља ване су извесно време и на осталим подручјима Државе GSS осим у Србији и Црној Гори.

Према томе, прве изворне марке на ослобођеној териториј; Хрвата, Срба и Словенаца су марке „29 листопада“ у серији о; четири вредности, а прве изворне марке (макар то биле и покрајин ске) у званичној држави Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца (Југославији) могу се сматрати као словеначко издање с мотивом „ве-

ригарји“ од 3. јануара 1919, и то тим пре што оне носе само назив „Аржава С. Х: С“

Трећег јануара 1969. навршиће се 50 година од првих словеначких, односно југословенских марака. Овај Јубилеј могао би се обележити посебним издањем пригодних марака СФР Ј угославије, како је учинила и поштанска управа Чехословачке поводом исте годишњице својих марака. На тај начин, поред марака старе Србије и Дрне Горе, постепено се сврставају у нашу класику и старе југословенске марке.

\

ДА. Тубиновић