Filatelista

klor pojedinih zemalja, Kosmonautika, reprodukcija umetnosti 1 Агиgo. Unutar ovih tema javljaju se i uža opredeljenja kao što su unutar flore cveće na markama, lekovito bilje, parkovi na markama i sl. ili unutar faune ptice na markama, divlje životinje, ribe, leptiri i drugo. Pored raznovrsnosti u pogledu tematskog opredeljenja za ocenu aktivnosti članova od značaja su i rezultati koji su postignuti u pogledu širine regiona sa kog se marke sakupljaju. Od zbirki ove vrste vredno je spomenuti sledeće zbirke: Cveće na markama zemalja Evrope i Azije, izdanja maraka u zemljama Evrope posvećena astronautici, marke sa motivima folklora i zemalja Evrope i Azije. Članovi društva Nađ Vilmoš i Erdelji Ištvan već su nekoliko puta izlagali na međunarodnim izložbama i na njima osvojili dosta visoka priznanja. Ovi rezultati i opšta aktivnost članova uticala je da jedam broj članova društva već sada intenzivno radi na pripremi izložbenih materijala za izložbe koje će se održati u 1970. godini i to na najsavremeniji način u pogledu tehničke obrade, sa širih regiona i novijom tematikom.

Održavanju izložbi društvo je uvek poklanjalo posebnu brigu pa je do sada priredilo deset izložbi. Ove godine, odnosno 28. septembra bila je otvorena jedanaesta zložba. Ona je priređena povodom tri značajna datuma i to: povodom 20 godina od osnivanja društva, 25-godišnjice oslobođenja grada i 50-godišnjice osnivanja SKJ. Izložba je bila otvorena petnaest dana a imala je 15.437 posetilaca što znači u proseku više od 1.000 posetilaca dnevno.

Ovu izložbu društvo je organizovalo uz učešće članova društava iz Hodmezevašarhelj-a u Mađarskoj i članova društva iz Temišvara u Rumuniji. Na izložbi je bilo 69 zbirki na 1.170 listova izložbenog formata. Među izložbenim eksponatima zapažena je veoma različita orijentacija u pogledu tematike i načina prezentiranja. Ovde možemo pomenuti izlaganja maraka na maksimalnim kartama sa istim motivima. Naime, u Mađarskoj a i u Rumuniji izdavač maraka sa motivom ključne marke izdaje iste motive i u većim formatima te se na njih nalepljuju marke i žigošu prigodnim žigom. Zapažene su zbirke sa motivima Oktobarske revolucije i drugih revolucionarno istorijskih događaja, i veoma bogate zbirke sa temom »Kosmanautika«. Zanimljive su bile zbirke maraka izdate u jednoj zemlji u istim vrednostima, kao i koverte sa motivima i prigodnim žigovima sportskih priredbi. Posebno su se istakli neki eksponati po svojoj tematici i visoko tehničkoj obradi. Ovde se ističu zbirke sa likovima kompozitora izdate u raznim zemljama a na izložbenim listovima naneti su i odlomci pojedinih kompozitora (primer priložene slike), zatim reprodukcija slika iz galerije »Trećakov« iz Moskve na markama, pa zbirka izdanja maraka Ujedinjenih nacija (UNO) i na kraju zbirka »Folklor« iz evropskih i azijskih zemalja.

Visoki kvalitet obrade, raznovrsnost i savremenost u pogledu tematike privukli su pažnju i interesovanje posetilaca. U knjizi po-

15