Filatelista

PEDESET GODINA AVIONSKE POŠTE U KANADI

Nagli razvoj avionskog saobraćaja, ogromna prostranstva i veliki broj malih, međusobno udaljenih naselja, uslovili su da početkom 1926. godine kanadska poštanska uprava ovlasti pojedine privatne avionske kompanije da svojim араratima vrše prenos pošte. Ne slučajno, prve linije koje su uspostavile ove kompanije mpokrivale su prostranu oblast rudarskih naselja na zlatonosnim poljima pokrajine Patricija.

=

Potleđina pisma prvog leta Sijuks Lukaut — Birč Lejk sa poluslužbenom тагкот od 50 centi.

Kompanije koje su vršile prenos pošte izdavale su svoje posebne marke od 25 i 50 centi, koje su se morale lepiti na svako avionsko pismo pored uobičajene poštarine od 3 centa. Ove marke lepile su se na poleđini pisma, a mogle su se kupiti i na svim poštama u Kanadi. Pisma sa nalepljenim markama i oznakom „Via aerial mail” državna pošta je prosleđivala do sedišta kompanije, koja ih je zatim svojim avionima prenosila do odredišta.

Avionska pošta kompanije Elliot Air Service

Prvi poštanski let u punom značenju te reči obavila je kompanija Eliot Air Service ma liniji Roling Portidž (danas Hadson) — Red Lejk 6. marta 1996. Avionom je upravljao pilot Farington (A. H. Farring-

12

ton) koji je na pisma otisnuo crveni Žig prvog leta. Kompanija je izdala i dve marke od po 25 centi.

Mesec dana kasnije došlo je do fuzije sa kompanijom Fairchild aircraft compamu, i novoosnovana ElHot-Fairchild Air Service je već 15. aprila obnovila liniju Hadson Red Lejk. Istovremeno su emitovane i dve marke od po 25 centi, jedna crvena i Žuta, a druga plava i Žuta.

Sredinom godine kompanija je opet promenila naziv u FFlliot Fairchild, Air Transport i emitovala marku od 25 centi u crvenoj boji, da bi 11. avgusta otvorila poštansku avionsku liniju Hajlberi Rojn. Poseban žig koji je udaran na pisma nosio je opis rute, a većinu pisama potpisao je pilot Glin Bardž (Glyn R. Burges).

Na istoj liniji kompanija je održavala vezu i kada je oktobra 1926. počela da posluje kao Fairchildaq Air Tramsport. Promena naziva firme uslovila je i izdavanje nove marke od 25 centi u plavoj boji, koja je prvi put upotrebljena 19. oktobra.

Avionska pošta kompanije Patricia Airways

Samo tri nedelje nakon prvos leta Elliot Air Service-a, konkurentska kompanija Patricia Airways obavila je prvi ovlašćeni avionski prenos pošte na liniji Toronto

Ove godine Kanada je proslavila pedesetogodišnjicu „prvih poštamskih letova, koje su 1926. godine DO ovlašćenju poštamske uprave obatvljale pojedine privatne aviomske kompanije. O začecima аллопзКке pošte u Kanadi, njenim linijama i poluslužbenim, izdamjima татика donosi američki „Stımps” opširam članak R. K. Malota, iz koga za naše čitaoce premosimo majinteTesantnije podatke.