Filatelista

МОУЕ ЈОбОЗОМЕМ5ОКЕ МАНКЕ

Dopunske vrednosti redovnih maraka

Usled promena poštanske tarife u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju, Zajednica jugoslovenskih PIT emitovala je dopunske vrednosti redovnih maraka i vrednosti u promenjenim bojama. Pored marke od 4,90 dinara, o kojoj smo pisali u prethodnom broju časopisa i čiju sliku donosimo ovom prilikom, puštene su u promet još tri vrednosti:

0,25 dinara — tamnocrvena, sa motivom Budve, emitovana 15. avgusta; Š 1,00 dinara — zelena, sa motivom iz Ohrida kao kod prethodnog ızdanja, samo u promenjenoj boji, emitovana 14. septembra; i

1,0 dinara — crvena, sa molivom iz Bihaća, emitovana 20. avgu- |“ sta.

J Službeni podaci o autoru nacrta maraka nisu nam još poznati. Štampane su na običnom ppiru, u tabacima od 100 primeraka, tehnikom jednobojnog ofseta u Zavodu za izradu novčanica u Beogradu.

VIII susret „Radost Evrope”

U vreme održavanja Dečje nedelje, od 2—7. oktobra, u organizaciji Gradske konferencije za društveno vaspitanje dece i Doma pionira u Beogradu, a pod pokroviteljstvom UNICEF-a, održaće se VIII susret dece Evrope. Tim povodom Zajednica jugoslovenskih PTT pustiće u promet, na dan otvaranja susreta dve prigodne marke:

4,90 dinara — Dan mornarice, crtež Nikole Mitra, učenika VI razreda OŠ „Đorđe Natošević” iz Novog Sada (1,000.000 primeraka),

8,00 dimara — Dečji voz, crtež Wiggoa Guldbrandsena, starog 12 godina, sa konkursa časopisa Magasinet iz Osla (300.000 primeraka).

Prema fotografijama Vladimira Popovića marke je priredio za štampu akademski slikar Andreja Milenković, a tehnikom četvorobojnog ofseta, u tabačićima od 9 komada, štampala ih je VEB Deutsche Wertpapierdruckerei iz Lajpciga, DRN. | Istoga dana biće pušten u prodaju i jedan FDC po ceni od 2,50

inara.

.„ = • CELINE

U skladu sa povišenjem poštanske tarife u unutrašnjem saobraćaju, Zajednica jugoslovenskih PTT pustila je u promet 22. septembra 1976. dopisnu kartu od 1 dinara. Opšte rešenje i nacrt vrednosne oznake su kao kod prethodnog izdanja, samo sa novom oznakom vrednosti.

Na osnovu promena ostalih tarifnih stavki treba očekivati da budu pušteni u promet i novi masovni koverst i RTV kupon.

15