Filatelista

ostrvima. Mada zvanično nije bio predviđen prenos pošte, posada je nosila i jednu vreću pisama u specijalnim kovertima sa crtežom aVviona nad predviđenom rutom. Po uspešnom završetku ove misije dolazi do naglog razvoja avionskog saobraćaja između pacifičkih ostrva. Već sledeće godine E. C. Vaket uvodi privatnu avionsku ров, 1928. pridružuju mu se još dva Dilota. a službeni avionski poštanski saobraćaj zamenjuje ih 24. jula 1934. Danas za put na kome Je роsada De Hevilenda provela 41 dan ne treba više od nekoliko sati. Dua bi obeležila pedesetogodišnjicu Dpoduhvata koji je označio prekretnicu u saobraćaju na Pacifiku, poštanska uprava Papue Nove Gvineje emitovala je 18. avgusta dve Drigodne marke.

me Viljema Kakstona pojavilo

se septembra ove godine na četiri vrednosti prigodnog izdanja maraka povodom 500-воФ пјсе štamparstva u Velikoj Britaniji. Ovaj ensleski trgovac, koji je u drugoj polovini XV veka otišao u Kolonj i tamo u toku 1471—%2. izučio veštinu štampanja, osnovao je u Londonu u jesen 1476. godine prvu štampariju u Velikoj Britaniji. Sve do svoje smrti 1491. godine Kakston se vrlo aktivno bavio ovim poslom i štampao oko stotinu popularnih knjiga. Tek 1491. godine Kakston počinje da ilustruje svoje knjige drvorezima i inicijalima, koji su i izabrani za motive maraka. Na vrednosti od 8,5 penija prikazan je drvorez iz drugog izdanja knjige „The Canterbury Tales”, ukrasni inicijal i slog iz „The Tre-

== ауф

расне 28 Е кеповк рафопе 01

tyse of Love” prikazani su na marki od 10 penija, drvorez čoveka za 5аhovskom tablom iz knjige „The Gam.» and Playe of Chesse” poslužio je kao motiv za vrednost od 11 penija, a na marki od 13 penija reprodukovan je jedan stari drvorez prve štamparske prese u Engleskoj.

1 ZRAKOPLOVNA BALKANIJADA i vi 1575.

25.

ist AERONAUTICAL HALKAN GAMES S akupljanje naših maraka u inostranstvu je počelo da stiče sve više i više pristalica, a njihov davno poljuljani ugled počeo je polako da se vraća i snaži. Ljubitelji jugoslovenskih maraka van naše zemlje počeli su da čak da se udružuju u posebne klubove i da polako i mukotrpno, ali strpljivo i predano, istražuju jugoslovensku filateliju. Možda posebnu pažnju među njima zaslužuju radna grupa ARGE Jugoslaviem iz SR Nemačke koja je za svoj amblem odabrala marku роvodom 400-godišnjice mosta na Neretvi u Mostaru, kao simbol prijateljstva i veze među ljudima. Ovo društvo izdaje i svoj bilten u kome obrađuje pojedina izdanja naših maraka. Ako ste zainteresovani da stupite u vezu sa njima i pomognete im svojom saradnjom, obratite se na Heinz Muller, Feldstrasse 129, 5070 Bergisch Gladbach, BRD.