Filatelista

ВЕСТИ ИЗ ФИЛАТЕЛИСТИЧКИХ ДРУШТАВА

Стеван Новаковић

ФИЛАТЕЛИСТИЧКО ДРУШТВО "АЛЕКСАНДАР ТАРАКАНОВ" - ВАЉЕВО

Наше друштво је основано далеке- 1938. године, а своју издавачку делатност почело је 1977. године. Од тада друштво је издало више пригодних коверата, макси карата са пригодним жиговима, као и више карти - разгледница које су већим делом посвећене нашим изложбама. У Ваљеву је до сада одржано 11 филателистичких изложби.

Поводом изласка марке са ликом Десанке Максимовић у серији "Европа" наше друштво је издало коверат и макси карту са пригодним жигом. Поводом отварања споменика Десанки Максимовић друштво је издало разгледницу и пригодан жиг 1990. године.

Наши чланови су учествовали на многим изложбама широм бивше Југославије: Врбас, Јајце, Макарска, Сплит. Пула, Нови Сад, Музеј "25. мај", УЏМАХ Ш, као н на неколико ЈУФИЗ-а. На већини ових изложби чланови друштва "Александар Тараканов" добило је низ награда и признања.

Иван Хочевар ФИЛАТЕЛИСТИЧКО ДРУШТВО "КОСМОС", ЗЕМУН

Филателистичко друштво "Космос" из Земуна обележава ове године 20 година постојања и рада. На популаризацији филателије друштво је у перподу 20 година рада урадило следеће:

- организовало је 64 филателистичке изложбе, од тога четири такмичарске,

- издало 98 пригодних жигова,

- издало 103 пригодна коверта,

- издало 22 максимум карте,

- издало 5 пригодних карти - дописница,

-чланови нашег друштва учествовали су на постављању 12 филателистичких изложби на нивоу Филателистичког савеза Југославије и Србије.

До краја године, уз прославу јубилеја, планирана је и филателистичка изложба.

Мо; Лиз мо ИН ка u РУштва а на \ Ланке ћем« а

ве e m У ту са радо обавити Својим