Filatelista

35

Замолио бих филателисте да, уколико поседују документа која нису наведена, доставе податке Комисији за асрофилателију при ФД "Космос", 11080 Земун, Дом ваздухопловства Штросмајерова 3/4. |

БИБЛИОГРАФИЈА

КНЕЖЕВИНА СРБИЈА "СТИЖЕ" ИЗ ШВАЈЦАРСКЕ

Још се штампарска слова нису ни осушила, а њига је дојездила у Србију. Угледни филателиста и излагач др Велизар Кардош из Швајцарске пријатно је изненадио филателисте Србије приказом поштанске историје Књажевине Србије 1830-1882. године у својој књижи под називом " Тће Рипстрашу ог Serbia".

Књига је штампана у 600 примерака Ha енглеском и 400 примерака на немачком језику. Цена ове луксузно опремљене књиге је 230 швајцарских франака.

Својим садржајем и презентацијом представља свакако једну модерну обраду старе материје, која допуњује са новим сазнањима и документарном градђом, негде и суштински (обрада карантина и састанака), компексан период Књажевине Србије. Ово дело је позитиван подстицај нашој филателији и као такво спада у есенцијална дела филателије.

Књига се може наручити прско угледне филателистичке и аукционарске куће "Студио филателије", Маршала Бирјузова 2-4. 11000 Београд.

a:

KATAJIOT M&Bb

Филателисти, који сакупљају марке Југославије, добили су нови, неопходан приручник: каталог редовних, односно франко марака ткз. друге Југославије, за период 1944-1992 година.

Невелик приручник, на само 28 страница, урађен је веома скромно, у техници фото копијс, доноси приказ свих издања редовних марака Југославије од Другог светског рата до распада 1992. године.

Аутори су класификовали материјал хронолошки, али узимајући за основ тему, тако ла су марке сакупили у серије без обзира што су излазиле појединачно или у групама у дужем временском периоду. Тиме су добили неопходну прегледност.

У обради материјала аутори су се држали принципа олабирања материјала за генсралну збирку. Значи нису обрађене грешке у штампи, нити било какви специјалитети, врсте папира и слично. Међутим, обрађена су сва зупчања, начин умирања и врста штампе.

За формирање генералне збирке ових марака у каталогу су као неопходни показатељи унсти број каталога Југомарке, број и цена католога Михел, а такође пена марака на домаћем тржишту изражена у немачким маркама.. За сваку серију унете су и фотографије карактеристичних марака.

Каталог МБ, свеска 2, како су аутори назвали публикацију, користећи иницијале својих имена, слободно се може рећи, један је од најпотпунијих регистара редовних марака Југословије, који се до сада појавио на нашем тржишту.