Filatelista

поменемо тематске наслове па ће све бити јасно: фауна, флора, спорт, космонаутика, уметност, филм, привреда, туризам, музика, литература, обичаји, етнографија...Набрајање би нас далеко одвело.

Уосталом, да није тако не би се филателијом, међу осталима, бавили и један Франклин Рузвелт (некадашњи председник САД), Јуриј Гагарин, космонаут, Анатолиј Карпов, светски шампион у шаху, Стјепан Бобек, некадашњи ас и легенда југословенског фудбала, Јосип Броз Тито, некадашњи председник Југославије... Најскупоценију збирку на свету, свакако и најкомплетнију, има британска Краљевска кућа, а њена збирка се убраја у "крунске драгоцености"...

С друге стране, озбиљно бављење филателијом, условљено продајом поштанских марака, пошти може само да донесе значајна новчана средства, неопходна за свакодневно пословање овог система.

ПТТ весник - информативни лист Заједнице ЈПТТ, број 1269 од септембра 1996. године, страна 7

Драган Деспотовић

НЕШТО СТАРО, НЕШТО НОВО

Започета школске 1995/96 године, заједничка акција Дирекције за поштански саобраћај ЈП ПТТ "Србија" и Друштвеног предузећа "Југомарка", под називом "Градовима Србије у филателистичке походе", настављена је и ове године. Малишани у основним школама у Врању, Пожаревцу, Призрену, Приштини и Свилајнцу поново се друже са поштанским маркама.

Али, на томе се није стало. Стари партнери, Дирекција за поштански саобраћај и "Југомарка", припремили су адекватан програм и у оквиру редовних часова у Средњој ПТГ школи у Београду, отпочели са циклусом предавања на тему "Поштанска марка у токовима поштанског саобраћаја".

Овим програмом биће обухваћени сви први разреди поштанског смера, док ће остале године имати факултативну наставу. Очекује се да се током четворогодишњег школовања ове генерације, оформи стручни кадар за рад са поштанским маркама и у редовном послу на шалтеру, али и у сарадњи са филателистима.

Осим овако програмиране наставе, намера је да се у директој сарадњи са поштанским службама у радним ПТТ јединицама формира група ПТТ радника који би се у оквиру редовног посла, бавили популаризацијом филателије у основним и средњим школама, као што је то већ урађено у Пожаревцу. где је група од пет радника управо на обуци у стручном раду на популаризацији филателије у пет

| основних школа у граду.

Недавно је, у складу са овом акцијом, у Радној јединици ПТТ саобраћаја Чачак „одржан састанак са помоћницима директора РЈ за поштански саобраћај, коме су,

| осим домаћина, присуствовали и руководни радници РЈ Ужице и Краљево. Намера је

| na се током јесени одрже овакви састанци и у другим радним ПТТ ] јединицама, како

"би се свеобухватно, на целој територији Србије, ове активности спроводиле и по | школама, али и у оквиру ПТТ система.