Glas naroda

158

и брату исхом глас, да су се опа два брата веК удавида. Овај исти брат с матерон иолети у поље, ла кад дође до исте бунарипе, хтеде и он у нутра скотати, да браНу извади, алигаљуди задржаше и рекоше му, да је бунар дубок, пак 1е се и опудавити. Исти брат кад виде да друге помоКи нема, скочи брже боље на један багрен и малом једном сикнром, коју му додадоше, отсече једну дугашгу грану, нусти је у бунар и по вој се гн.уреНки у иутра спусти, и извади оба брата удављена. (Ухваћени разбојници.) Августа 3. о. г. путовао је неки човек на железници из Пеште у Тамишвар. С њим су била још два „господина" у једној одаји. Али ова тн два „господииа" удаве на путу свог сапутпика и одузму му све што је имао при себи. а вредило је нешто, па онда да би заметли траг изађу на једној штацији .(место где стаје жељезпица) из своје одаје, па хајд у другу. Али да је копдуктер (надзорник над путницима) био добро уочио. Еад на^е онога мртвог путпика. а он потражи и ону двојицу, нађе их и даде их затворити. (У Црној Гори) взга ораКе зешље 80.000 рала, ливада 40.000 коса, винограда 22.000 мотика, оваца и коза 380.000 комада, говеда 46.000 грла. шгела 15.000 кошница, 20.000 комада свиња. (Од блага ни гласа ни трага.) У прошломе броју рекосмо, да ћемо јавити, шта је са копањем блага у новосадском гробљу римском, и сад додајемо, да није ништа, јержене, којеплаКаху да се копа, одоше. као што су и дошле или јошгоре, него што су дошле; јер потрошише оно мало пара што имадоше, а у гробљу нађоше што би свако други нашао, пађоше кости мртвачке. (Крађа девојака.) У недељу украдоше у Новоме Саду из кола једну девојку и одведопге је у Карловце. Девојка се патраг вратила и сад Ке бнтн скорнм сватови. У четвртак онет побегне кКи неког богатог трговца из Ковиља са сииом пароха ковиљског, којн још учи лекареке науке. Отац девојчин је честитчовек, а девојко-крадица је врло добар ђак и иначе мирап иуљудан момак.

КЊИЖЕВИИ ОГЛАСИ.

У српској народној задружној штамнарнјиизишда је ових дана на 8-ни у 56 стр. брошира: Задаћа учитељских задруга у садањем добу, коју је написао Ст. Л. МилашиновиН, народни учитељ У Земуну. Књизи је дена 20.новч., а може седобити у срп. нар. задр. штампарији, кодСтевана Ратковића, учитеља Димитрија Јосића, и код самота писца у Земуиу. Ж" НА ЗНАЊЕ! Члановима срнске уједин.ене омладине, омладинским дружинама и свима српским родољубима јавља се овим, да је СРПСКИ ОМЛАДИНСКИ КАЛЕНДАР за преступну годину 1872. данас из штампе изишао, и да се може добити за с ада у Новоме Саду: код годишњег одборауједињене омладине српске и у српској народној задружној штамп арији. Цена му је 50 нов. а. вр.

Још једанпут понављамо, да је овај календар у више хиљада истисака штампан и апелујемо на ревносне чланове омладиие, да што већма приону око растуривања истога по народу. У Новоме Саду 12. аугуста 1871. Омладински одбор.

У српској пародпој задружпој штампарији сад је баш изишло 0ТВ0РЕН0 ПИШО ДРУ СВЕТОЗАРУ МИЛЕТИБУ У ВАЦ уја ПЕСТ. 0 ЖАЛООНОМ ОТАЊУ НАРОДНО-ЦРКВЕНОГ ЖИВОТА КОД ОРБА, ПАНИСАО ЈОСИФ ПОДГРАДСКИ. Садржај је ово: Последњи иапор иародиог сабора, да сачува заоетатке дециминираиог народа српског. — Сепаратан вотум. — Ко вре1>а капопе, и ко оће да се они исиуњавају? — Окрњеио право народне цркве. — Програм иротивнародие странке у отвореиом писму на владижу-адаганистратора СтојковнЕа. Назарепи напредују. — Библија од ДаничиКа. — Гете о библији. — Просвета. Цеиа је књизи 20 новчиКа, а можо се добити и наручити у српској народиој задружиој штампарији, у трговипи ђорђа РакиКа и Стевана РатковиКа у Иовоме Саду. Ко иоручи више примерака, добије обичан проценат 10 / 0 или сваку једанаесту књигу. — 'јО Г Л А С II.

ПР01Ш МИШ ИЗ НАЈБОЉЖ ЕНГЛЖЖИ ИДРУГИ ФАВРИКА од И. Ногп81»у & 8оп8 ш Сггап1ћат, Јатек & РгеД. И оушч ! т С1ау *»п & МгаШсиоЛ 1п 1.!ико1п. Мат1|, 81етагс1& Книо јп Р1апо шк! 8усашоге, Штој« ?ег. 8(аа*еп уоп 1огЛ Атепка, ВегпћагЛ Екћшап т 1'гаг. ЕЛпагЛ ШПше т ^ЧхеНш^ 1 , .!«■■('<' Иогсп/ т Л15сп. Почем је сезопа за сејање различите раие сада приспела, то парочито препоручујем поштованим екопомима машине за сејање, које су особито удешеие за наш предео, а конструкција је тако зва гаретов-систем, с том разликом, прво, што сумного лакше од поменути, тако, да с?, њоме два коња, који су и слабији, могу читав дан радити; друто, што су ове машине, које ја препоручујем, јевтиније, — јер гаретова стоји 490 <гор., а ове само 320 Фор.; штедња је у семену 34 проц. Ко оваку машину купи, и са њом 60—70 ланаца посеје, тај је одма машину купио за оно семе, што је ова при сејању уштедила, а у будуКе остаје му 300 Фор. сваки пут од семена, што јеовапри сејању 60—70 ланаца уштедила. А осим тога морао је сваки опазити велику разлику, који је имао прилику видети, између оних усева, које је машипа посејала и који су руком посејани, Из наведени разлога препоручујем сваком екопому исту машижу за сејање као иајпотребитпју п уједно умолавам сваког, који би такову требао, да ми бар на 14 дана напред поручи, јер у Фабрици праве се од 15 до 13, 11 до 9 реди, тако, дасенеможе довољно од једне врсте у стоваришту држати, јер сенезнакоје врсте највише пролазе. Ја с моје стране препоручујем сваком од 13 реди. Уједно препоручујем свима и свакоме децималске кантарове из најбољих Фабрика. К. С. Бокшан, (3-3) Спецерајска трговина „код златног јагњета."

ВЛАСТНИК И ИЗДАВАЛАЦ: „ЗАДГУГА ЗА СГПСКУ ИАГОДНУ ШТАЖПАРИЈУ". — УГЕДНИК ПАНТА ПОПОВИВ.

Српска народна задружна штамћарија у Новоме Саду 1871.